Weghorst van plan B naar plan A? 'Hij is een nachtmerrie om tegen te spelen'

Weghorst is altijd een goed idee als plan B
Weghorst is altijd een goed idee als plan BProfimedia
Op het scoreformulier was het dan wel niet te zien, maar de sleutel voor Nederland om door te gaan naar de halve finale van het EK was Wout Weghorst.

Oranje kwam zaterdag in Berlijn op achterstand en versloeg Turkije uiteindelijk met 2-1 in een spannende kwartfinale, waarbij de balans in ons voordeel doorsloeg door de invalbeurt van de gespierde Burnley-spits. Met een redelijk comfortabele 1-0 voorsprong voor Turkije in de rust, gesteund door de luidruchtige aanhang in het Olympiastadion, waagde Ronald Koeman de gok en schakelde zijn joker in.

Weghorst werd wereldberoemd met zijn spectaculaire invalbeurt tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK van 2022 en is nog steeds ijzersterk in die rol. De 31-jarige lange aanvaller redde Nederland in de 2-1 overwinning op Polen in de openingswedstrijd van het EK met een welgemikt schot in de slotfase.

'Een nachtmerrie om tegen te spelen'

Koeman gunde Weghorst in de eerste vier wedstrijden slechts 44 minuten, maar tegen Turkije kreeg hij de volle 45 minuten na rust en dat wierp zijn vruchten af, want komende woensdag is het toch echt Nederland - Engeland.  Oranje had onmiddellijk een doelwit in het strafschopgebied, omdat Memphis Depay tot het moment dat Weghorst opdook geen richtpunt had.

"Door Weghorst creëer je een beetje meer chaos in het strafschopgebied en moeten ze meer verdedigen, dus ik denk dat Wout enorm heeft geholpen," zei Oranje-verdediger Nathan Ake. "Hij is een nachtmerrie om tegen te spelen. Hij is sterk, is een lastpak in een strafschopgebied en hij vecht overal voor. Hij rent overal op af. Dus voor ons is hij een geweldige aanvulling."

Zenuwen bij Turkije

Weghorst, die dit seizoen was uitgeleend aan Hoffenheim, zorgde voor de nodige zenuwen in de tot dan toe solide verdediging van Turkije. De redding van Mert Gunok op een poging van Weghorst leidde tot de corner waaruit Nederland gelijkmaakte, toen Stefan de Vrij de voorzet van Depay binnenkopte.

Terwijl de Turkse achterhoede zich in allerlei bochten wrong om Weghorst in bedwang te houden, scoorde Nederland zes minuten later opnieuw, toen Mert Muldur, onder druk van Cody Gakpo, een bal van Denzel Dumfries in zijn eigen doel werkte.

"We begonnen best goed, maar dat veranderde na 20 minuten, toen domineerden zij," verklaarde Koeman. "Toen was het voor mij duidelijk om de wissel met Wout te doen, met Cody op de vleugel en Denzel op rechts, we moesten veel meer voorzetten creëren dan in de eerste helft."

'Wout was Wout'

Gakpo, vleugelspeler van Liverpool, staat aan kop wat doelpunten betreft en is ook de gedeeld topscorer van het toernooi met drie treffers in Duitsland, maar hij sprak zijn waardering uit voor de enorme impact van Weghorst.

"Het is anders met hem erbij... in deze wedstrijd, toen we een beetje opportunistischer wilden spelen, kun je gewoon Wout brengen, want hij is lang, hij is goed in de lucht, hij vecht voor elke bal die in het strafschopgebied komt," vertelde Gakpo aan verslaggevers.

"Dus dat probeerden we in het begin van de tweede helft. We gaven een paar goede voorzetten en toen zagen we de Turkse ploeg wat meer inzakken, waardoor we beter uit de verf kwamen. Misschien was dat wel de sleutel vandaag. Ik ben heel blij dat Wout vandaag Wout kon zijn. Top."

Extra voldoening

De volgende uitdaging voor Oranje is Engeland, een land waar Weghorst moeite heeft gehad om veel indruk te maken. Hij tekende in 2022 vanuit Wolfsburg voor Burnley, maar scoorde slechts twee keer in 20 wedstrijden en zijn ploeg degradeerde uit de Premier League.

Een verhuurperiode van een half seizoen aan Manchester United eindigde zonder doelpunten in 17 wedstrijden, dus een impact maken tegen de Three Lions zou hem zeker extra voldoening geven. Koeman zei eerder in het toernooi dat Weghorst "Engelse kwaliteiten" heeft en zeker een optie was om te starten, ook al is dat nog niet gebeurd.

Gezien zijn vermogen om het verschil te maken als plan B, wil Koeman hem misschien achter de hand houden als de winnaars van 1988 woensdag in Dortmund hun eerste halve finale van het EK sinds 2004 spelen.