Ajax komt goed weg met gelijkspel in Johan Cruijff ArenA tegen Fortuna Sittard

Fotuna Sittard viert de 1-1
Fotuna Sittard viert de 1-1 ANP
Ajax heeft na twee bemoedigende optredens weer een grote teleurstelling moeten incasseren. De nummer 5 van de ranglijst bleef in het thuisduel met Fortuna Sittard steken op een gelijkspel (2-2). De ingevallen Brian Brobbey redde in de slotfase een punt voor de thuisploeg.

Ajax ziet inmiddels ook de vijfde plaats van de Eredivisie in gevaar komen. NEC kan de achterstand op de zwalkende formatie uit de hoofdstad later op zondag terugbrengen tot 1 punt.

Na twee duels met FC Utrecht (2-0) en Aston Villa (0-0) zonder tegentreffer wilde Ajax tegen Fortuna Sittard ook aanvallend meer brengen. Dat lukte niet. Trainer John van 't Schip miste ook zijn drie beste aanvallers. Steven Bergwijn en Steven Berghuis zijn nog geblesseerd. Brobbey had rust nodig, na een zwaar duel afgelopen donderdag met Aston Villa.

Akpom

Met Chuba Akpom voor Brobbey kreeg een in een veel te laag tempo spelend Ajax niet veel kansen, maar Kenneth Taylor scoorde al na acht minuten (1-0). De middenvelder schoot voor rust ook nog in kansrijke positie op Michael Verrips, de doelman van Fortuna die ook een treffer van Akpom in de weg stond. Ook Ahmetcan Kaplan was nog dicht bij de 2-0. Maar verdediger Ivo Pinto van Fortuna wist de bal nog net uit het doel te koppen.

Ajax kwam aanvankelijk defensief niet echt in de problemen met de centrale verdedigers Kaplan, Josip Sutalo en Jorrel Hato en controlerende middenvelders Jordan Henderson en Sivert Mannsverk. De eerste kans van de wedstrijd was wel voor Fortuna Sittard. Doelman Diant Ramaj bracht redding op een schot van Kaj Sierhuis, vorige week tegen Excelsior goed voor drie doelpunten en twee assists (5-2).

Duarte

De Duitse keeper van Ajax mocht zich aanrekenen dat Deroy Duarte in de 49e minuut gelijkmaakte. Ramaj liet zich verrassen door een schot in de korte hoek. Voor trainer Van 't Schip was de gelijkmaker aanleiding om aanvallend te wisselen. Hij bracht de aanvallers Brobbey en Forbs in het veld en liet ook Branco van den Boomen invallen. Mannsverk, Borna Sosa en Kristan Hlynsson werden gewisseld.

Zonder vijf verdedigers bleek Ajax direct weer defensief kwetsbaar. Sierhuis profiteerde, nadat hij de bal via het lichaam van Kaplan per ongeluk voor zijn voeten had gekregen. Brobbey miste eerst nog een enorme kans met zijn hoofd. De topscorer van Ajax schoot in de 88e minuut wel raak.