Ajax ontbreekt volgend seizoen zo goed als zeker in CL na gelijkspel tegen AZ

Dusan Tadic verlaat teleurgesteld het veld na de 0-0
Dusan Tadic verlaat teleurgesteld het veld na de 0-0ANP
Ajax kan zich opmaken voor een nieuw seizoen zonder lucratieve topwedstrijden in de Champions League. De ploeg van interim-trainer John Heitinga kwam in het thuisduel met AZ niet verder dan een gelijkspel (0-0). Daardoor is de tweede plaats en een ticket voor de voorronden van de Europese koningsklasse uit zicht geraakt.

Ajax heeft drie speelronden voor het einde van de competitie 5 punten minder dan het als tweede geklasseerde PSV. De voorsprong op nummer 4 AZ blijft 2 punten. De nummer 3 van de Eredivisie start het nieuwe Europese seizoen in de play-offs van de Europa League. De nummer 4 start in de voorronden van de Conference League. Zo lijkt Ajax weinig opgeschoten na het ontslag van coach Alfred Schreuder en de komst van John Heitinga, die nog niet weet of hij hoofdtrainer mag blijven.

Geen punten in topduels

Ajax begon de thuiswedstrijd tegen de bezoekers uit Alkmaar met de wetenschap dat het slechts 1 punt heeft overgehouden aan de vijf ontmoetingen van deze competitie met Feyenoord, PSV en AZ. De club uit de hoofdstad schiet dit seizoen ernstig tekort in topduels. Geen één ging er gewonnen. Ajax figureerde in de Champions League en werd door 1. FC Union Berlin uitgeschakeld in de tussenronde van de Europa League. En in de bekerfinale en wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal bleek PSV net als in de Eredivisie tweemaal te sterk.

Met de herstelde Mohammed Kudus voor de geblesseerde Steven Berghuis was Ajax zonder goed te voetballen gevaarlijker dan AZ. Brian Brobbey was in eerste helft tweemaal dichtbij de openingstreffer en Steven Bergwijn schoot op de paal en lat. AZ kreeg voor rust een grote kans. Tijjani Reijnders stond alleen voor doelman Gerónimo Rulli na een schitterende pass van Yukinari Sugawara. De middenvelder kwam vijf dagen voor het uitduel met West Ham United in de halve finales van de Conference League niet tot scoren.

Lahdo op de paal

AZ miste de geblesseerde Jesper Karlsson en Jens Odgaard moest zich voor rust geblesseerd laten vervangen. Zonder die twee aanvallers verschenen de bezoekers in de tweede helft nog maar weinig voor het doel van de thuisploeg. Toch kwam AZ dichter bij de openingstreffer dan Ajax. De ingevallen Mayckel Lahdo schoot de bal na een goede actie op de paal.