Ajax sluit tweede blok af met nipte ontsnapping tegen brutaal FC Groningen

Davy Klaassen viert de 1-0 met zijn teamgenoten
Davy Klaassen viert de 1-0 met zijn teamgenotenMAURICE VAN STEEN / EPA / Profimedia
Ajax heeft in de achtste speelronde van de Eredivisie een overwinning geboekt op FC Groningen. In de eerste helft bracht Davy Klaassen de Amsterdammers aan de leiding. Jorg Schreuders maakte halverwege de tweede helft 1-1. In de extra tijd maakte invaller Wout Weghorst de 2-1 en bepaalde Chuba Akpom de eindstand op 3-1. Ajax staat nu vijfde met 13 punten uit zes wedstrijden. FC Groningen is tiende met 9 uit 8.

Davy Klaassen en Bertrand Traoré keerden in de basis terug bij Ajax. Klaassen ontbrak donderdag in de uitwedstrijd tegen Slavia Praag omdat hij niet speelgerechtigd is in de UEFA Europa League. Hij verving de geblesseerde Kristian Hlynsson. Wout Weghorst en Jordan Henderson keerden op de bank terug bij de eerste selectie. Bij FC Groningen maakten Finn Stam en Luciano Valente ruimte voor Marco Rente en Rui Mendes in de startopstelling.

Inschuiver

Ajax had in de eigen Johan Cruijff ArenA nog geen doelpunt tegen gekregen in deze editie van de Eredivisie. FC Groningen bracht daar mede door een gestopte buitenspelpoging van Rui Mendes in de eerste helft ook geen verandering. Ajax kwam zelf halverwege de eerste helft wel tot scoren. Terwijl Brian Brobbey en Marco Rente elkaar worstelen onderuit haalden in de zestien meter, profiteerde Davy Klaassen met een relatief simpele inschuiver in minuut 21: 1-0.

Aan het begin van de tweede helft maakte Stije Resink, die al een gele kaart op zak had wegens een overtreding op Kenneth Taylor, afgelost door Luciano Valente die eerder in de week nog kampte met een lichte hersenschudding door een ongelukkige aanraking met een bal op één van de trainingen in de aanloop naar het duel in de ArenA. Daar waren overigens slechts vijftig uitfans aanwezig namens FC Groningen, uit protest wegens de verplichte buscombi die was opgelegd aan de bezoekende supporters.

Doelkansen

Waar Ajax al zeven duels ongeslagen was sinds een uitnederlaag bij NAC Breda, won FC Groningen juist al vijfmaal op een rij niet en kwam het in de recente twee nipt verloren competitiewedstrijden tegen Heerenveen en Go Ahead Eagles ook zorgelijk weinig tot doelkansen. Dat beeld zette zich voor de ploeg van trainer Dick Lukkien door in de beginfase van de tweede helft, terwijl Ajax wel enkele mogelijkheden voor zichzelf creëerde zoals in de persoon van invaller Chuba Akpom die oog in oog met doelman Etiënne Vaessen faalde.

FC Groningen bleef daardoor in de wedstrijd en toonde zich na ruim een uur ook nog lang niet gewonnen. Binnen korte tijd ging Josip Sutalo tweemaal in de fout bij Ajax. In de 65ste minuut maakte hij een overtreding op de zijlijn ten koste van een gele kaart en vijf minuten later was het Sutalo die Jorg Schreuders in de gelegenheid stelde om een prachtige lange pass van Etiënne Vaessen af te ronden voor 1-1.

Gestopt

Drie minuten later was er opnieuw een hoofdrol voor de Groningen-goalie toen Thijmen Blokzijl binnen zijn eigen zestien meter een overtreding maakte op invaller Akpom. Branco van den Boomen mocht aanleggen vanaf elf meter, maar moest toezien hoe Vaessen zijn inzet onschadelijk maakte en zijn ploeg op die manier wederom in de wedstrijd hield.

Goalgetters Ajax-FC Groningen
Goalgetters Ajax-FC GroningenFlashsha.re

Davy Klaassen werd afgelost door Jordan Henderson, die ervoor moest gaan zorgen dat Ajax geen puntenverlies zou leiden in eigen huis. Ook Wout Weghorst en Anton Gaaei. Bij FC Groningen stonden inmiddels verse krachten in de vorm van Finn Stam, Thijs Oosting en Joey Pelupessy binnen de lijnen voor het slot van de wedstrijd. Invaller Weghorst werd uiteindelijk de gebraden haan toen hij een voorzet van een andere invaller, Gaaei, binnenkopte: 2-1. Even later was het Chuba Akpom die de eindstand op 3-1 bepaalde.