Ajax wint met ingevallen Klaassen en Weghorst makkelijk van tiental Fortuna Sittard

Taylor maakte de 1-0 tegen Fortuna Sittard
Taylor maakte de 1-0 tegen Fortuna SittardProfimedia/Pro Shots Photo Agency /ddp USA
Ajax heeft de derde wedstrijd in de competitie met speels gemak gewonnen. Mede door een rode kaart van Fortuna, eindigde het in 5-0 voor de Amsterdammers. Davy Klaassen en Wout Weghorst vielen in. Chuba Akpom begon in de spits en maakte de laatste treffer van de wedstrijd. Ajax heeft nu vier punten en staat daarmee zevende, maar heeft nog twee wedstrijden tegoed.

Brian Brobbey deed niet mee door een blessure. Akpom begon daarom in de punt van de aanval, Weghorst zat op de reservebank. Traoré en Mika Godts waren de andere aanvallers.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Akpom na zes minuten. Josip Sutalo gaf een geweldige crossbal op de spits, maar Akpom kreeg de bal niet op doel en schoot over. Twee minuten later was het wel raak. Traoré gaf de bal vanaf de rechterkant aan Kenneth Taylor, die vrijstond in de zestien. Hij mocht aannemen en schoot de bal met zijn mindere rechter in de lange hoek: 1-0. Alen Halilović kreeg na een kwart wedstrijd de grootste kans namens Fortuna. Hij mocht vrij uithalen op de rand van de zestien, maar schoot tegen de rechterpaal. Waar Fortuna beter in de wedstrijd kwam, maakte Ajax er 2-0 van na 25 minuten. Traoré profiteerde van het geklungel achterin bij de Limburgers en schoot de bal, één op één met Mattijs Brandenhorst, in de korte hoek. Het was de eerste goal in de Eredivisie voor Traoré sinds 2017.

Rode kaart

Het drama was op slag van rust compleet voor Fortuna. Rodrigo Guth verslikte zich in een terugspeelbal en haalde de doorgebroken Akpom neer en dus mocht hij inrukken.

Tien minuten na rust kwam Klaassen erin. Hij maakte in 2011 als 18-jarige jongen zijn debuut bij Ajax en speelt dus 13 jaar later weer in het eerste van Ajax. Het werd na 57 minuten bijna 3-0. Akpom mocht een indirecte vrije trap, na aanleggen van Jordan Henderson, op doel schieten. Maar die ging er niet in. Een minuut later werd het alsnog 3-0. Jarrol Hato gaf de bal vanaf links voor het doel, na een goede cornervariant, en Youri Baas kopte de bal raak. Wout Weghorst maakte na 65 minuten ook zijn opwachting, waarmee hij zijn debuut maakte voor Ajax. Devyne Rensch maakte er 4-0 van na 72 minuten. Hij kreeg de bal op rechts en kon kinderlijk eenvoudig inschieten, omdat Brandenhorst veel te vroeg een hoek koos en daardoor de korte hoek vrijliet. Akpom schoot vijf minuten voor tijd ook de 5-0 nog binnen. In de kluts kreeg hij de bal voor de voeten en kon hij van dichtbij makkelijk inschieten.

Statistieken Ajax-Fortuna Sittard
Statistieken Ajax-Fortuna SittardFlashshare

Ajax heeft door de overwinning zes punten en kan met de nog in te halen wedstrijden op de derde plek komen achter AZ. De wedstrijden tegen Feyenoord en Utrecht worden op een later moment ingehaald.