AZ boekt in eigen huis tegen Heerenveen grootste Eredivisiezege ooit

AZ boekte de grootste overwinning in de Eredivisie ooit
AZ boekte de grootste overwinning in de Eredivisie ooitProfimedia
AZ is uitstekend uit de interlandperiode gekomen. In eigen huis werd het sc Heerenveen van trainer Robin van Persie met 9-1 verslagen.

Het betekende de grooste zege in de Eredivisie voor de club ooit. Het vorige clubrecord werd in 1977 gevestigd: 9-2 op bezoek bij FC Amsterdam

De grote man bij de Alkmaarders werd spits Troy Parrott met vier doelpunten. Het waren de eerste treffers van de Ier voor zijn club.

AZ vloog uit de startblokken en stond na vier minuten spelen al op voorsprong door een doelpunt van Sven Mijnans. Luuk Brouwers maakte een kwartier later gelijk voor de Friezen.

Parrott

Maar toen was het tijd voor Parrott, die in de zomer overkwam van Tottenham Hotspur en in Alkmaar de naar Benfica vertrokken Vangelis Pavlidis moet doen vergeten.

Tot vanavond was het de voormalig spits van Excelsior niet gelukt om te scoren in een officieel duel, maar tegen Heerenveen zette hij zijn ploeg halverwege de eerste helft voor de tweede keer op voorsprong.

Na rust zorgde Parrott in een tijdsbestek van acht minuten voor nog eens drie doelpunten waarmee hij de stand naar 5-1 tilde.

Via doelpunten van Ibrahim Sadiq, Mexx Meerdink, kersvers Servisch international Kristijan Belic en Zico Buurmeester werd de recordzege over de eindstreep getrokken.

Grootste nederlaag ooit

De nederlaag betekende voor Heerenveen ook een record. Het werd de grootste competitienederlaag ooit. Vorig seizoen verloren de Friezen met 8-0 van PSV.

Door de overwinning nestelt AZ zich steviger op de tweede plaats met 13 punten uit vijf wedstrijden en een doelsaldo van 14-1. Heerenveen blijft steken op vier punten in evenveel wedstrijden.