AZ heeft weg omhoog weer gevonden en wint ruim en makkelijk van RKC Waalwijk

Opluchting bij AZ na de 3-0
Opluchting bij AZ na de 3-0ANP
AZ is Ajax in de Eredivisie tot op 2 punten genaderd. De nummer 4 won zondagavond van RKC Waalwijk (3-0), enkele dagen nadat de club ook op Europees niveau succesvol was. Ajax verloor eerder op de dag van PSV. Voor RKC was het de tweede nederlaag in korte tijd, nadat het midweeks ook al het inhaalduel met Go Ahead Eagles verloor.

Al na 8 minuten opende Sven Mijnans de score voor AZ. De oud-Spartaan kopte raak na een voorzet van Yukinari Sugawara. Het was alweer zijn derde doelpunt voor de Alkmaarders, voor de Japanse aangever was het zijn achtste assist van het seizoen.

Een paar minuten na rust liep AZ verder uit dankzij Mayckel Lahdo. De Zweed werd vrijgespeeld aan de rechterkant en schoot hard via de onderkant van de lat raak. Myron van Brederode besliste de wedstrijd na ruim een uur. Hij scoorde op aangeven van Tijjani Reijnders (3-0).

Vervanger

Joel Pereira stond in het doel bij RKC als vervanger van Etienne Vaessen, die enkele dagen eerder tegen Go Ahead Eagles geblesseerd raakte. Bij AZ ontbrak de Griekse spits Vangelis Pavlidis. De Deense aanvaller Jens Odgaard viel al na 20 minuten uit. Diens vervanger Mexx Meerdink moest bovendien in de rust alweer afhaken.

Afgelopen donderdag bereikte AZ de halve finales van de Conference League, door Anderlecht uit te schakelen na strafschoppen. De volgende tegenstander in het Europese toernooi is nu het Engelse West Ham United.