AZ maakt bij Fortuna Sittard einde aan reeks van vier wedstrijden zonder zege

Vangelis Pavlidis scoorde na vijf wedstrijden eindelijk weer eens
Vangelis Pavlidis scoorde na vijf wedstrijden eindelijk weer eensANP
AZ heeft tegen Fortuna Sittard een einde gemaakt aan een reeks van vier wedstrijden zonder overwinning. De ploeg van trainer Pascal Jansen zegevierde in Limburg met 3-0 en deed daarmee vertrouwen op voor de return in de kwartfinales van de Conference League tegen Anderlecht. AZ moet donderdag voor eigen publiek de 2-0-nederlaag in Brussel zien weg te werken.

De Alkmaarders hadden aan de voorgaande drie wedstrijden in de Eredivisie slechts 1 punt overgehouden. Ze speelden gelijk tegen sc Heerenveen en verloren van FC Twente en Sparta Rotterdam, twee clubs waarmee AZ strijdt om de vierde plaats in de Eredivisie. Na de zege op Fortuna heeft AZ 5 punten meer dan Sparta en 6 punten meer dan FC Twente.

Jens Odgaard opende in de 24e minuut de score. De Deen gleed de bal na een steekpass van Tijjani Reijnders langs doelman Ivor Pandur. Milos Kerkez verdubbelde kort voor rust de voorsprong. De Hongaarse linksback pikte de bal op eigen helft op en kon ongehinderd over de as van het veld opstomen. Na een lange dribbel met de bal aan zijn linkervoet schoot hij in het strafschopgebied van Fortuna tussen vier verdedigers in met rechts raak: 0-2. AZ kwam na rust niet meer in de problemen en scoorde in de slotfase nog een keer via spits Vangelis Pavlidis, die vijf competitiewedstrijden 'droog' had gestaan.

Karlsson

Jesper Karlsson ontbrak in de selectie van AZ. De Zweedse aanvaller is al een tijdje niet helemaal fit en Jansen wilde, ook met het oog op de return tegen Anderlecht, geen risico nemen. Hij koos tegen Fortuna voor dezelfde spelers als drie dagen eerder in Brussel.

Bij de thuisclub deed Burak Yilmaz niet mee. De 37-jarige spits en aanvoerder van de Limburgers was deze week naar Turkije geweest in het kader van de trainerscursus die hij volgt. Yilmaz keerde met een griepje terug, miste de laatste training en deed daarom niet mee tegen AZ. Net als in de twee vorige competitieduels waarin de clubtopscorer ontbrak, tegen FC Emmen en FC Twente, kwam Fortuna niet tot scoren en verloor het de wedstrijd.