AZ verslaat Fortuna Sittard dankzij De Wit en wint voor het eerst dit kalenderjaar

De 1-1 van Pavlidis
De 1-1 van PavlidisProfimedia
AZ heeft drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard. Het was de eerste overwinning van dit kalenderjaar en onder trainer Martens. De Limburgers kwamen uit het niets op een 1-0 voorsprong, maar de bezoekers wisten met vereende krachten de wedstrijd om te draaien met de winnende in de 90e minuut.

Danny Buijs had op het middenveld een plekje bedacht voor Alessio Da Cruz in plaats van de gepasseerde Alen Halilovic. De trainer van de thuisploeg is al een tijdje op zoek naar zijn ideale formatie, maar kon daarbij geen beroep doen op verdediger Dimitrios Siovas en middenvelder Loreintz Rosier. Beiden zijn nog niet fit genoeg bevonden.

AZ kende een zeer moeizame start van het kalenderjaar 2024. Onder de nieuwe trainer Martens, die midden januari Pascal Jansen verving, werd nog niet gewonnen. Van de vier competitieduels werden drie gelijkgespeeld en de Alkmaarders werden door Feyenoord uitgeschakeld in de kwartfinales van de KNVB Beker. Met Fortuna ging het niet veel beter, zowel in de competitie als de beker niet (uitschakeling in Groningen).

De cijfers
De cijfersFlashshare

Uit het niets

Aanvankelijk was er maar één ploeg die voetbalde in Sittard en dat was AZ. Het leverde gevaarlijke schoten van Sven Mijnans en Yukinari Sugawara op, maar de goal viel uit het niets aan de andere kant. Kristijan Belic leverde de bal knullig in op het middenveld en Inigo Cordoba profiteerde optimaal van halfslachtig ingrijpen bij AZ. Hij liep zomaar drie man voorbij en ronde beheerst af.

Het zorgde ervoor dat de wedstrijd meer in evenwicht kwam, al bleven de bezoekers de ploeg met veel meer balbezit (74%) en drang naar voren. Het leidde tien minuten voor rust tot een kans voor David Moller Wolfe, maar de Noorse verdediger liet zien waarom hij achterin staat met een wild schot over het doel van Michael Verrips in plaats van op. Vangelis Pavlidis liet niet lang daarna wel zien hoe je een bal in het dak van de goal rost, maar hij deed dit in buitenspelpositie. Zonder groots te spelen ging Fortuna daarmee met de voorsprong richting kleedkamer.

Vermakelijke tweede helft

Tien minuten na de pauze bracht Buijs dan toch Halilovic voor Da Cruz, wellicht in de hoop dat de Kroaat getergd zou invallen. Een hakballetje na 12 seconden zorgde in ieder geval voor een opleving bij het publiek, dat AZ via onder meer oud-MVV’er Ruben van Bommel wat pogingen van afstand zag ondernemen. De middenvelder werd al in de 57e minuut gewisseld voor Myron van Brederode en zag vanaf de bank hoe Verrips een bal uit een hoekschop dramatisch verwerkte, waardoor Pavlidis simpel de 1-1 kon binnentikken (64’). Jordy Clasie had daarna de tweede treffer voor AZ op zijn schoen, maar nu was Verrips wel wakker.

Het gaf de nummer vier in de Eredivisie positieve energie. Van Brederode zag een volley op de lat belanden, maar aan de andere kant overkwam dat de thuisploeg tweemaal binnen drie seconden bij een heerlijke scrimmage. Het was het startsein voor een vermakelijk restant van de wedstrijd met kansen over en weer, waarbij AZ de overhand had, maar Fortuna zeker ook mogelijkheden.

De 1-2 in de 90e minuut was dan ook een bittere pil voor de gastheren en trainer Buijs. Een verre inworp van Sugawara belandde via het hoofd van invaller Lequincio Zeefuik bij Dani de Wit, die behoorlijk vrijstaand kon binnenwerken.