Eindhoven wint dankzij uitblinkende reservekeeper Borgmans nipt van Almere City

Het ging er niet altijd vriendelijk aan toe in Eindhoven
Het ging er niet altijd vriendelijk aan toe in EindhovenProfimedia
FC Eindhoven heeft dankzij een doelpunt van Dyon Dorenbosch de eerste wedstrijd van het tweeluik in de play-offs om promotie tegen Almere City FC met 1-0 gewonnen. In de tweede helft kregen de bezoekers een paar goede kansen, maar de ingevallen doelman Jort Borgmans keepte een geweldige pot. Eindhoven degradeerde in de jaren ’70 uit de Eredivisie en keerde niet meer terug op het hoogste niveau. Almere City werd begin deze eeuw opgericht (als Omniworld) en was vooral in 2018 dichtbij promotie, ware het niet dat De Graafschap toen iets sterker was.

In de beginfase golfde het spel gelijk heen en weer. De beste kans was voor Jasper Dahlhaus. De flankspeler van de thuisploeg haalde na een fijne actie uit, maar op de knuisten van voormalig FC Volendam-keeper Nordin Bakker. Eindhoven koos er daarna voor iets te temporiseren, maar gaf daarmee de controle ook uit enigszins uit handen. Op de helft van de helft had Almere 60 procent balbezit, maar tot serieuze kansen leidde dat niet. Enige opwinding was toen Damian van Bruggen vervelend terecht kwam en Almere-trainer Alex Pastoor hem noodgedwongen moest vervangen door Joey Jacobs.

Borgmans

Ook na rust waren overtredingen, blessures en wissels in eerste instantie de noemenswaardige feiten. Rajiv van La Parra liep al dan niet opzettelijk tegen het hoofd van Eindhoven-doelman Nigel Bertrams aan en de medische staf van de thuisploeg nam geen enkel risico, wat de entree van reservedoelman Borgmans tot gevolg had. Die kon zich tonen bij de grootste kans van de wedstrijd.

Pastoor had even daarvoor de talentvolle Jochem Ritmeester van de Kamp gebracht en dat had meteen een positief effect op het spel van Almere. Hij was belangrijke schakel in een vloeiende aanval met Van La Parra als eindstation. Een op het oog zekere goal werd echter teniet gedaan door een uitstekende redding van Borgmans. Ook bij andere momenten was de keeper scherp. Daarmee hield hij de plaatselijke FC in de wedstrijd en prompt viel de goal aan de andere kant.

Kopbal

Dyon Dorenbosch, in de competitie goed voor slechts twee doelpunten, stond een kwartier voor tijd op de goede plek bij een voorzet van Evan Rottier. De defensie van Almere stond verkeerd te dekken en Bakker was kansloos bij de kopbal van dichtbij. De bezoekers drongen aan, Pastoor wisselde aanvallend, maar Eindhoven hield met een flinke dosis inzet stand en reist met een minimale voorsprong af naar Almere, waar aanstaande vrijdag de return wordt gespeeld.