Excelsior moet met angst en beven naar beneden kijken na ruime nederlaag in Alkmaar

Dani de Wit scoorde de 1-0
Dani de Wit scoorde de 1-0Profimedia
AZ heeft met speels gemak in eigen stadion een onmachtig Excelsior verslagen. Uiteindelijk werd het 4-0, maar die uitslag had veel groter kunnen uitvallen. AZ handhaaft zich op de vierde plek, Excelsior moet serieus gaan oppassen. De Kralingers staan op doelsaldo 15e, met evenveel punten als RKC Waalwijk.

Excelsior probeerde met strak verdedigen AZ tegen te houden, maar het kwaliteitsverschil tussen de clubs was simpelweg te groot. Dani de Wit zette de Alkmaarders na 13 minuten op voorsprong met een kopbal uit een hoekschop en twee minuten later bereikte een lange bal van Yukinari Sugawara de Griekse spits Vangelis Pavlidis, die keurig afrondde. Daarna was het wachten op meer doelpunten en nog voor rust viel de 3-0.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Sven Mijnans liet weer eens zien dat hij van meerdere markten thuis is. Met een prachtig schot schoot hij via de binnenkant van de paal raak en daarmee was de wedstrijd natuurlijk gespeeld. AZ zag nog twee goals afgekeurd worden door de VAR wegens buitenspel.

Cruciaal duel

Na rust speelden de gastheren slordig, maar richting de slotfase kwamen er weer kansen. Mijnans maakte zijn tweede en met kunst- en vliegwerk voorkwam Excelsior een vijfde goal. Daarmee hielden de Rotterdammers een voorsprong van één goal ten opzichte van RKC Waalwijk. De Brabanders zijn volgende week tegenstander in het Van Donge & De Roo Stadion, een cruciaal duel voor beide clubs.

AZ staat een beetje alleen op plek vier. De voorsprong op Ajax is zeven punten, de achterstand op FC Twente ook zeven punten. De Amsterdammers komen natuurlijk nog in actie zondagmiddag. AZ speelt de komende weken tegen laagvliegers FC Volendam, Vitesse en Heracles Almelo. De eerstkomende wedstrijd tegen een sterke tegenstander is op 6 april, wanneer de Noord-Hollanders op bezoek gaan bij PSV.