Farioli wint duel der debuterende trainers in Amsterdam dankzij IJslandse goal

Krystian Hlynsson omhelst assistgever Mika Godts na zijn 1-0
Krystian Hlynsson omhelst assistgever Mika Godts na zijn 1-0Profimedia
Ajax heeft de eerste Eredivisiewedstrijd van het seizoen begonnen. De ploeg van de in de Eredivisie debuterende Francesco Farioli won met 1-0 van het Heerenveen van de eveneens debuterende Robin van Persie.

Farioli wijzigde zijn team op liefst zes plekken ten opzichte van het Europese uitduel bij Panathinaikos van donderdag. Rensch, Hato, Henderson, Fitz-Jim, Taylor en Forbs werden naar de bank verwezen nadat zij doordeweeks wel in de basis stonden. De 18-jarige Dies Janse maakte zijn debuut in Ajax 1. Robin van Persie gaf Daniel Karlsbakk een basisplaats op de spitspositie, Mickey van der Hart begon het seizoen als aangekondigd als eerste keeper.

Geen rood, maar geel

Een eerste helft zonder bijster veel kansen zag Ajax vooral in de slotfase aandringen voor een doelpunt. De Amsterdammers dachten even al gauw tegen tien man te moeten spelen, maar een rode kaart voor verdediger Pawel Bochniewicz werd door de VAR omgezet in een gele prent.

Op slag van rust lanceerde  Dies Janse Mika Godts met een knappe pass, waarna de Belg vervolgens kalm bleef en Krystian Hlynsson vond voor een simpele 1-0. Kort daarna leek Branco van den Boomen de 2-0 op het bord te zetten, maar de middenvelder raakte de paal.

Na rust kwam de wedstrijd vast te zitten in een lager tempo waarin Ajax niet efficiënt met de geboden kansen omging en Heerenveen weinig gevaar wist te stichten op de Amsterdamse helft. Bertrand Traoré en Hlynsson kregen nog laat de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar beide spelers kon niet kiezen wat ze moesten doen en lieten twee potentieel grote kansen verstek gaan.

Ajax won de wedstrijd met 1-0 en mag zich voorbereiden op een doordeweeks Europees duel tegen Panathinaikos in de eigen Johan Cruijff ArenA. ’s Weekends volgt een uitduel bij NAC Breda. Heerenveen zet de Eredivisie voort met een thuisduel tegen FC Utrecht.