FC Groningen boekt zwaarbevochten zege op RKC en blijft foutloos in Eredivisie

FC Groningen
FC Groningen Profimedia
FC Groningen heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. Op bezoek bij angstgagner RKC Waalwijk werd met 1-2 gewonnen. Jorg Schreuders en Thom van Bergen maakten de doelpunten. Aanvoerder Leandro Bacuna gaf bij beide goals een assist. Richard van der Venne scoorde voor RKC, maar genoeg was het niet. RKC blijft daardoor puntloos, FC Groningen heeft zes punten.

FC Groningen startte met dezelfde elf als vorige week tegen NAC, toen de ploeg van trainer Dick Lukkien met 4-1 van NAC Breda won. Ook RKC startte met dezelfde opstelling.

Vroege voorsprong

Na drie minuten had FC Groningen al de leiding moeten nemen. Luciano Valente kwam heel makkelijk door de Waalwijkse defensie heen en gaf de bal aan Rui Mendes. Maar de aanvaller schoot de bal een op een met de keeper tegen Jeroen Houwen aan. Na twaalf minuten was het wel raak voor Groningen. Leandro Bacuna kwam door aan de rechterkant en legde terug op Jorg Schreuders. Laatstgenoemde schoot de bal hoog in het doel en zorgde voor de 0-1.

In de 25e minuut kreeg RKC de eerste grote kans, nadat het veel de bal had. Richard van der Venne vuurde de bal richting de kruising, maar Etienne Vaessen kon knap redding brengen met de vingertoppen. Na een dik halfuur kreeg Groningen de kans om de voorsprong te verdubbelen. Marvin Peersman kwam met een aardige demarrage tot een voorzet vanaf de rechterkant, die werd ingekopt door Thom van Bergen. Maar Houwen lag er goed bij in de korte hoek en voorkwam de 0-2. Diezelfde Van Bergen kreeg net voor rust nog een grote kans, toen hij de zestien binnenkwam aan de rechterkant. Zijn inzet ging ver naast en gingen beide ploegen de kleedkamer in met een 0-1 stand.

RKC gevaarlijk na rust

De eerste kans na rust was voor de bezoekers. Bacuna kwam door aan de rechterkant en schoot hard tegen de lat. Op het uur kreeg RKC twee hele grote kansen op rij. Denilho Cleonise schoot van buiten de zestien op doel, maar die werd gekeerd door Vaessen. Ook de rebound, ingeschoten door Oskar Zawada, werd door de goalie gekeerd. Zo hield Vaessen er al een paar belangrijke ballen uit voor Groningen. Een minuut later had Groningen de wedstrijd moeten beslissen, want Groningen was er met vier man uit tegen één. Maar Van Bergen verzuimde om de bal erin te schieten en zo verzuimde Groningen weer om de voorsprong te verdubbelen. RKC kwam daarna beter in de wedstrijd en het was dat Vaessen veel reddingen verrichte dat de stand op 0-1 bleef. Het was überhaupt een klein wonder dat er maar één goal gemaakt was na driekwart wedstrijd.

Van Bergen maakte de 0-2 tegen RKC voor FC Groningen
Van Bergen maakte de 0-2 tegen RKC voor FC GroningenProfimedia

Groningen moest het uit de counter doen en dat resulteerde bijna in de 77e minuut. Invaller Thijs Oosting schoot de bal via Houwen op de paal. Maar een minuut later werd het alsnog 0-2. Een geweldige sprint van Bacuna zorgde ervoor dat hij Van Bergen de bal kon laten intikken. Het was de tweede assist van Bacuna en daarmee leek de wedstrijd beslist. Van der Venne maakte de wedstrijd nog spannend, want hij knalde de bal in de 89e minuut hard achter Vaessen vanaf de rand van de zestien. RKC kreeg in de laatste seconde een rode kaart, omdat Zawada een kopstoot gaf aan Vaessen. Dat was ook het laatste moment van de wedstrijd en dus eindigde het in 1-2.