FC Groningen en AZ delen de punten na tegenvallende aangelegenheid in de Euroborg

Marvin Peersman en Sven Mijnans in duel
Marvin Peersman en Sven Mijnans in duelProfimedia
FC Groningen en AZ hebben allebei het eerste puntenverlies van het seizoen geleden door met 0-0 tegen elkaar gelijk te spelen in de eerste wedstrijd van de Eredivisiezondag.

De eerste helft kende weinig hoogtepunten. AZ leek niet goed te weten hoe om te gaan met het geestdriftig druk zetten van de jonge Groningse ploeg en kwam niet tot grote kansen. FC Groningen kwam op zijn beurt niet door de Alkmaarse verdediging heen en kwam tot nul schoten in de eerste helft. De grootste kans was er in de 30e minuut. Sven Mijnans ontving de bal van Troy Parrott in het zestienmetergebied en haalde de trekker over, maar zijn schot miste kracht en kon gemakkelijk gevangen worden door doelman Etienne Vaessen.

In de tweede helft kwamen beide ploegen er wat beter doorheen en vooral de thuisploeg kwam tot meer kansen. Eerst had Ruben van Bommel de kans de score te openen binnen vijf minuten na de herstart. Hij waagde een schot van randje zestien, maar Vaessen kon wederom redding brengen. In de 55e minuut kreeg Romano Postema de eerste kans namens de Groningers. De teruggekeerde spits had te veel tijd nodig bij het controleren voor zijn schoot richting de rechterhoek, waardoor de Alkmaarse keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro genoeg tijd had om goed uit te komen voor de redding.

De slotfase was voor AZ, maar verder dan een voor Vaessen makkelijk te pakken kopbal van Mexx Meerdink kwam de ploeg niet. Scheidsrechter Jeroen Manschot floot na zes minuten blessuretijd voor het einde van de wedstrijd met de brilstand nog altijd op het bord. Beide ploegen lijden zo het eerste puntenverlies van het seizoen en komen na drie speelrondes op zeven punten te staan.