FC Groningen ontregelt zichzelf maximaal en verliest van sc Heerenveen

FC Groningen ontregelt zichzelf maximaal en verliest van sc HeerenveenProfimedia
sc Heerenveen heeft de Noordelijke Derby gewonnen op de vroege zondagmiddag van de zesde speelronde. Ondanks een vroege achterstand, wist de thuisploeg zich te herpakken en uiteindelijk tegen de tien van FC Groningen de winnende 2-1 te scoren. In de slotfase kreeg FC Groningen ook nog een tweede rode kaart en verloor het de ongeslagen status in deze competitie.

De 71ste officiële wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Groningen begon met nul Friese spelers en zes geboren Groningers aan de aftrap en betekende na een jaar afwezigheid van Groningen de terugkeer van de Noordelijke Derby op de Eredivisiekalender. Bij Heerenveen zorgde de blessure van verdediger Sam Kersten voor één noodgedwongen aanpassing. Robin van Persie liet Nikolai Hopland zijn basisdebuut maken. FC Groningen won voor het laatst in 2016 in Friesland en won in de editie van acht jaar later de eerste slag toen Thom van Bergen in de negende minuut Luciano Valente bediende voor een 100% Gronings doelpunt.

Luciano Valente bracht zijn ploeg op een vroege voorsprong
Luciano Valente bracht zijn ploeg op een vroege voorsprongPro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

De voorsprong hield echter niet lang stand, want drie minuten later was het FC Groningen dat slap uitverdedigde bij een corner en zag hoe de Deen Jacob Trenskow van buiten de zestien met een prachtige volley de 1-1 binnen knalde. In de persoon van Romano Postema was de ‘assist’ van de tweede goal ook van Groningse makelij. Een afstandsschot van Luuk Brouwers op de paal was de volgende waarschuwing voor de gasten.

Groningen-trainer Dick Lukkien gebruikte een blessurehandeling van doelman Etiënne Vaessen halverwege de eerste helft om een en ander in zijn ploeg tactisch aan te scherpen. Onnodig en simpel balverlies van Stije Resink leidde na ruim een halfuur de volgende kans voor de thuisclub in. Brouwers mikte deze keer rechts naast het doel van Groningen en zo behield Heerenveen het momentum in de tweede helft en bleef de teller van schoten op paal en lat in deze Eredivisie staan op acht. Het meeste van alle 18 ploegen. Met een 1-1 ruststand gingen de aartsrivalen aan de thee.

Ruststand
RuststandFlashscore.nl

Aan het begin van de tweede helft voerde Lukkien het aantal Groningers op naar zeven door Finn Stam op linksback te vervangen door Wouter Prins, die na zijn wissel in de openingswedstrijd van 2024/2025 zeer gedoseerd teruggebracht wordt wegens fysieke perikelen. FC Groningen had in de eerste helft overigens maar één doelpoging gecreëerd tegen exact negen van de thuisclub. Zo stond er in die cijfercategorie halverwege een bekende 9-1 op de borden. Bij de tiende poging kon Vaessen zich voor de tweede keer op de middag in positieve zin onderscheiden.

Nog voordat het eerste uur gespeeld was, bracht FC Groningen maar liefst drie verse krachten binnen de lijnen, die vooral voor meer duelkracht en vastigheid moesten gaan zorgen. Jorg Schreuders, Romano Postema en Stije Resink werden op die manier afgelost door Rui Mendes, ‘Binni’ Willumsson en Joey Pelupessy. Marvin Peersman was de eerste speler die op de bon ging en met een gele kaart in het boekje van arbiter Dennis Higler belandde. Luuk Brouwers was het slachtoffer van een te late tackle. Op last van de VAR gaf Higler even later een rode kaart aan Peersman.

Het was – na de elfde rode kaart ooit in een Eredivisiewedstrijd tegen Heerenveen – dan ook volkomen logisch dat Ion Nicolaescu vijf minuten later zijn ploeg op een 2-1 voorsprong kon brengen, door in de vijfmeter slim weg te draaien om zijn directe tegenstander Thijmen Blokzijl. De Roemeen werd vervolgens ook nog ‘even’ bestraft met geel wegens het uittrekken van zijn wedstrijdshirt tijdens het juichen.

Met nog vijftien minuten op de klok wisselde Lukkien voor de laatste keer en bracht hij Thijs Oosting voor Thom van Bergen. Van Persie had op dat moment nog vier invallers achter de hand. FC Groningen schoot zichzelf in de voet toen invaller Willumsson hetzelfde lot onderging als zijn teamgenoot Peersman. Een overtreding met gestrekt been werd door Higler in eerste instantie als geel beoordeeld, maar door VAR Edwin van de Graaf ‘overruled’ en ook deze keer kreeg de Groninger een rode kaart. Zo moest de uitploeg het duel uitspelen met negen man.

Eindstand
EindstandFlashsha.re

FC Groningen kreeg in de slotfase nog drie frustratiekaarten en ontsnapte nog aan een strafschop. Na zeven minuten extra tijd zat het duel erop. Ondanks de nederlaag is de FC nog steeds de nummer 4 van de ranglijst met 9 punten uit inmiddels 6 duels. sc Heerenveen stijgt naar plek tien en heeft 7 punten uit evenveel wedstrijden. Komende vrijdag volgt de uitwedstrijd tegen Heracles, terwijl Groningen zondag bezoek krijgt van Go Ahead Eagles.