FC Utrecht profiteert van laatkomers FC Groningen en blijft tweede van de ranglijst

Yoann Cathline was de maker van de enige en winnende treffer van de middag
Yoann Cathline was de maker van de enige en winnende treffer van de middagPro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia
FC Utrecht heeft zondagmiddag in Euroborg een 1-0 overwinning geboekt op FC Groningen, dat voorafgaand aan de wedstrijd de eigen glazen al flink ingooide door twee laatkomers. Groningen startte zodoende niet in de sterkste startopstelling en de enige en winnende treffer viel halverwege de eerste helft.

De aanloop naar het duel tussen FC Groningen en FC Utrecht was meteen al vol tumult. Waar de ploeg voor het eerst sinds enkele wedstrijden weer eens in de sterkste opstelling had kunnen aantreden, overtraden doelman Etienne Vaessen en aanvoerder Leandro Bacuna de teamregels door ergens te laat te komen in de aanloop naar het duel tegen FC Utrecht.

Reservebank

Daardoor stond Hidde Jurjus onder de lat in de ploeg van trainer Dick Lukkien en was er op rechtsback een basisplaats voor Finn Stam. De tactische aanpassing op het middenveld bij FC Groningen met Luciano Valente naast Johan Hove op een centrale positie bleef wel in stand. Daardoor was er ook een basisplaats voor Rui Mendes en begonnen onder anderen Stije Resink en Tika de Jonge naast het disciplinair gestrafte duo Vaessen en Bacuna op de reservebank.

Bij FC Utrecht was er geen vuiltje aan de lucht, hoewel daar ook een doelman Vasilios Barkas ontbrak wegens ziekte. In het doel van het ongeslagen Utrecht maakte Michael Brouwer zijn officiële debuut voor zijn nieuwe club. Ruim twintig minuten na een indrukwekkende minuut stilte voor oud-FC Groningen-speler Johan Neeskens kwam de uitploeg op een voorsprong, die uitgerekend tot stand kwam over de rechterkant van FC Groningen. Linksbuiten Yoann Cathline krulde de bal via de binnenkant van de linkerpaal achter doelman Jurjus.

Seizoenstart

In het vervolg van de eerste helft had FC Utrecht, dat ook nog een doelman van David Min afgekeurd zag, de betere kansen en ontbrak bij de aanvallers van FC Groningen de scherpte voor het doel. Zo stond Utrecht bij FC Utrecht, nu eens niet na een achterstand, op de welbekende marge van één doelpunt verschil en werd een eerste stap gezet naar een uitbreiding van de beste seizoenstart ook voor de Domstedelingen.

In de tweede helft mocht Leandro Bacuna als invaller alsnog zijn opwachting maken en verving hij Finn Stam op de rechterkant, toch wel de achilleshiel van Groningen in de eerste helft. De latere invalbeurt van Brinni Willumsson had nog het meeste effect op de wedstrijd, waarin FC Groningen nog aan een serieus slotoffensief begon, maar nooit meer een echte grote kans kreeg.

Goalgetter Groningen-Utrecht
Goalgetter Groningen-UtrechtFlashsha.re

FC Utrecht wist de wedstrijd ‘professioneel’ tot een einde te brengen terwijl FC Groningen machteloos bleek om een doelpunt te maken. En zo eindige er opnieuw een wedstrijd in Euroborg in 0-1 en beleeft Utrecht nog altijd de beste seizoenstart ooit. Voor FC Groningen is het te hopen dat de basisspeler komende week hun horloges beter in de gaten houden. Misschien doet trainer Dick Lukkien er goed aan om de klokken gelijk te zetten, zeker ook met het oog op de zomertijd die komend weekend eindigt.