Feyenoord beleeft zeer simpele middag en verslaat pover PEC Zwolle met 1-5

Calvin Stengs was belangrijk voor Feyenoord met een doelpunt en twee assists
Calvin Stengs was belangrijk voor Feyenoord met een doelpunt en twee assistsProfimedia
Feyenoord is eindelijk echt aan het nieuwe seizoen begonnen. Na de valse start een week geleden met het gelijke spel in eigen huis tegen Willem II werd vandaag een ruime 1-5 zege geboekt op bezoek bij PEC Zwolle. Al in de eerste helft was de ploeg uit Rotterdam dominant en in de tweede drukte dat zich ook uit in doelpunten.

Trainer Brian Priske had een basisplaats geruimd voor de pas gearriveerde linksback Hugo Bueno en al na drie minuten kwam Feyenoord op voorsprong en had de debutant zijn eerste assist te pakken. Hij maakte een actie op links en ging voorbij Dylan Mbayo, waarna hij een piekfijne voorzet op het hoofd van Igor Paixao legde. De tweede Rotterdamse treffer hing daarna lang in de lucht, maar viel niet omdat het in het bij vlagen prima uitziende veldspel van Feyenoord steeds ontbrak aan een zuivere eindpass.

Ook PEC kwam af en toe tot mogelijkheden, een kwartier voor rust stond Davy van den Berg plotseling een-op-een met Timon Wellenreuther, maar zijn inzet ging vlak voorbij de verkeerde kant van de paal. Santiago Gimenez prikte op aangeven van Quinten Timber nog binnen in de slotfase, maar door zijn treffer ging een streep vanwege buitenspel. In de blessuretijd schoot Eliano Reijnders nog op de lat van vlak buiten de zestien namens de thuisploeg.

Feyenoord loopt weg

Binnen een minuut na het begin van de tweede helft verdubbelde uitgerekend Calvin Stengs de Rotterdamse voorsprong. Van zo'n 25 meter afstand krulde hij een geplaatst schot prachtig in de linkerhoek op aangeven van Paixao. Enkele minuten later scoorde David Hancko uit een vrije trap van Stengs. Zijn treffer werd aanvankelijk afgekeurd wegens buitenspel, maar uit een VAR-check bleek dat de verdediger niet tot de spelers die buitenspel liepen behoorde op het moment van de vrije trap en scheidsrechter Bas Nijhuis wees naar de middenstip.

Gimenez' naam kwam alsnog op het scorebord. PEC stelde tentoon hoe absoluut niet onder de druk uit te voetballen en de pas ingevallen Gjivai Zechiel kon onderscheppen richting de Mexicaanse spits, die simpel onder doelman Jasper Schendelaar doorschoof. Snel daarop maakte hij ook zijn tweede, op aangeven van Stengs. In de slotfase scoorde Filip Krastev nog een prachtige eretreffer voor PEC. Hij pegelde een volley van zo'n 25 meter afstand in de linkerkruising. Na zes minuten blessuretijd blies Nijhuis voor het einde van de wedstrijd.

Statistieken PEC Zwolle - Feyenoord
Statistieken PEC Zwolle - FeyenoordFlashshare

Feyenoord komt zo op vier punten en staat voorlopig op de vijfde plaats. PEC is nog niet van de nul af en is hekkensluiter op doelsaldo, maar zou die plek nog over kunnen dragen aan NAC Breda, dat later vanmiddag Ajax ontvangt in de laatste wedstrijd van de tweede speelronde.