Feyenoord boekt tegen Vitesse in onrustig Gelredome eerste competitiezege van 2024

Lingr viert de 1-2
Lingr viert de 1-2ANP
Feyenoord heeft met de eerste competitiezege van 2024 de achterstand op koploper PSV met 2 punten verkleind. In Arnhem won de landskampioen moeizaam met 2-1. De wedstrijd lag in de slotfase tijdelijk stil, nadat supporters het veld hadden betreden.

Feyenoord profiteert met de zege van het puntenverlies van koploper PSV en concurrenten FC Twente en AZ. De Rotterdammers komen op 42 punten, 10 minder dan PSV. FC Twente bleef door het verlies tegen NEC op 37 punten staan. AZ speelde gelijk tegen PEC Zwolle en staat op 34 punten.

Feyenoord-trainer Arne Slot begon in de Gelredome met dezelfde spelers als een week eerder tegen NEC. Toen verspeelde Feyenoord een 2-0-voorsprong (2-2). Feyenoord zette meteen druk op het doel van Vitesse. Het leverde kansen op voor Santiago Giménez, maar doelman Eloy Room greep in. Een schot van de vrijstaande Lutsharel Geertruida ging er in de 22e minuut wel in. De bal werd via de rug van Ramon Hendriks van richting veranderd, waardoor Room er niet meer bij kon.

Uitval

Een domper voor Slot was het vroege uitvallen van Quilindschy Hartman. In een duel met Marco van Ginkel raakte de verdediger geblesseerd. Vitesse liet zich daarna voor het eerst zien. Doelman Justin Bijlow voorkwam dat de bal na een voorzet van Amine Boutrah via David Hancko in het doel verdween.

De Rotterdammers slaagden er na de rust niet in de voorsprong te vergroten. Daarvoor waren er te veel slordigheden in de afronding. Vitesse, dat pas twaalf keer wist te scoren in de Eredivisie, kwam ook enkele keren gevaarlijk voor het doel van Bijlow.

De wedstrijd werd onderbroken nadat Vitesse-speler Andy Visser in botsing was gekomen met tegenstander Mats Wieffer. De 19-jarige aanvaller van de Arnhemmers werd met een brancard van het veld gebracht. Thomas Buitink kwam in zijn plaats.

Slotfase

Feyenoord zocht in de slotfase naar de tweede treffer, maar bleef onzorgvuldig. Boutrah zorgde aan de andere kant wel voor een doelpunt. Hij werd weggestuurd door Buitink en passeerde Bijlow met een schot hoog in het doel.

Feyenoord kwam enkele minuten later opnieuw voor. Hendriks slaagde er niet in een voorzet van Stengs weg te werken, waarop Ondrej Lingr eenvoudig kon binnentikken. Terwijl de gemoederen op het veld opliepen, kwamen supporters van de thuisploeg vanaf de tribune het veld op. Serdar Gözübüyük legde de wedstrijd tijdelijk stil. In het restant slaagde hekkensluiter Vitesse er niet meer in gelijk te maken.