Feyenoord pakt eerste thuiszege in ruim vier maanden en verslaat NAC Breda

Ayase Ueda scoorde vijf minuten nadat hij was ingevallen voor Santiago Gimenez
Ayase Ueda scoorde vijf minuten nadat hij was ingevallen voor Santiago GimenezANP / ddp USA / Profimedia
Feyenoord heeft de tweede Eredivisieoverwinning geboekt en heeft bovendien de eerste officiële thuisoverwinning te pakken na een 2-0 thuisoverwinning op NAC Breda. Invaller Ayase Ueda was halverwege de eerste helft de maker van de openingsgoal voor de Rotterdammers. Aanvoerder Quinten Timber liet uit een strafschop de tweede treffer aantekenen om zo de eerste thuiszege sinds 19 mei te boeken.

In de aanloop naar de wedstrijd had coach Brian Priske van Feyenoord diverse knopen door te hakken met betrekking tot de basisopstelling. Hij passeerde middenvelder Ramiz Zerrouki en verdediger Gernot Trauner ten opzichte van afgelopen donderdag in het Europese duel met Leverkusen. Gijs Smal en basisdebutant Ibrahim Osman maakten wel hun opwachting.

Al na 27 minuten kreeg de Deense trainer met een nieuwe tegenvaller te maken toen Santiago Gimenez geblesseerd uitviel. Zijn vervanger Ayase Ueda maakte het leed iets dragelijker door al na vijf minuten van zijn invalbeurt een panklare voorzet  van Gijs Smal binnen te koppen voor de 1-0. Dat was een kwartier later ook de ruststand.

Handsbal

In de beginfase van de tweede helft kreeg Igor Paixão een grote kans maar vond hij doelman Daniel Bielica op zijn weg. Tot de 73ste minuut bleef promovendus NAC Breda in de wedstrijd, maar in die minuut kreeg Leo Greiml de bal binnen de zestien meter de bal tegen de hand. Zo mocht aanvoerder Quinten Timber aanleggen voor de 2-0 en hij faalde niet, oog in oog met de NAC-goalie.

Voor NAC Breda betekent de nederlaag dat de ploeg van trainer Carl Hoefkens uit 6 punten uit 6 staat en met de vijftiende plek nog net bovendien de degradatiestreep. Feyenoord klimt door de eerste thuiszege sinds 19 mei – toen Excelsior werd verslagen in de slotronde van de vorige Eredivisie – naar de vijfde plek en heeft nu 9 punten uit vijf duels met de uitwedstrijd tegen NEC van aanstaande zaterdag voor de boeg.