Go Ahead Eagles steviger op plek zes na ontluisterende tweede helft sc Heerenveen

Jakob Breum scoorde de 0-1
Jakob Breum scoorde de 0-1Profimedia
Go Ahead Eagles heeft zich nog steviger op de zesde plek in de Eredivisie genesteld dankzij een 0-2 zege bij sc Heerenveen. De bezoekers speelden een matige eerste helft en kwamen na rust enigszins fortuinlijk op een voorsprong. De Friezen waren daarna niet bij machte daar iets aan te doen en moesten ook nog de 0-2 van invaller Victor Edvardsen slikken.

Heerenveen kon voorafgaand aan dit duel redelijk tevreden terugkijken op de start van het kalenderjaar. Er werd maar één keer verloren in vijf duels en vorige week was er natuurlijk de spectaculaire thuiszege op Ajax (3-2). Wat opvalt is dat de Friezen in vier duels minimaal twee keer scoorden, maar ook al 12 tegengoals moesten incasseren.

Go Ahead wist dat het naar Friesland zou afreizen zonder Willum Willumsson, die zijn laatste wedstrijd schorsing uitzat. Zonder de topscorer had het team uit Deventer het lastig in de derby tegen PEC Zwolle (1-1). Trainer René Hake koos verrassend voor Finn Stokkers in de aanval met de Noor Oliver Edvardsen meer vanaf links spelend. Dat betekende dat de Zweed Victor Edvardsen op de bank begon.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Luuk Brouwers

Het sorteerde weinig effect qua aanvallende impulsen, aangezien het Heerenveen was dat de wedstrijd dicteerde. In het eerste half uur was het Pelle van Amersfoort die voor de gastheren het meeste gevaar stichtte. Eerst kopte de 27-jarige middenvelder rakelings naast en daarna zag hij een schot gekeerd worden door Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange. Veel ogen waren ook gericht op voormalig-Eagle Luuk Brouwers. Hij kreeg vlak voor rust een schotkans, maar ook hier zat De Lange goed bij.

Na rust beet Go Ahead meer van zich af en nam het ook wat meer initiatief. In de 56e minuut mocht Mats Deijl een vrije trap nemen die van grote afstand op de paal belandde. De bal stuiterde zomaar voor de voeten van Jakob Breum, die simpel de 0-1 kon binnenschuiven. Gezien het wedstrijdbeeld was dat tegen de verhouding in, maar daar had een bomvol uitvak maling aan. Zij hebben hun ploeg al zeven uitwedstrijden in de competitie niet zien verliezen.

Onmacht

De achterstand schudde Heerenveen niet bepaald wakker, ondanks dat de bezoekers de thuisploeg snel weer het initiatief gaven. Met name middenvelder Simon Olsson kwam regelmatig in schietpositie, maar het werd daarbij ook duidelijk waarom hij dit seizoen nog maar één keer gescoord heeft: alle ballen zeilden langs het doel van De Lange. Het zorgde voor wanhoop bij Heerenveen en zelfs gefluit vanaf de tribunes.

De onmacht droop van het team van trainer Kees van Wonderen af en in balbezit voetbalde Go Ahead makkelijker. Veel meer dan dreigend werd het niet voor het doel van De Lange en daarmee bleven de bezoekers vrij eenvoudig op de been. De thuisploeg liet niets meer zien en zag Victor Edvardsen ook nog de 0-2 maken.

Linkerrijtje

Het team van trainer Hake staat stevig in het linkerrijtje met 34 punten en een zesde plek. De achterstand op Ajax is maar één punt, maar de Amsterdammers spelen zondag nog tegen NEC. Heerenveen staat 12e en zal moeten uitzoeken waarom ze tegen Ajax wel konden brengen wat tegen Go Ahead niet lukte.