Go Ahead Eagles wint in aantrekkelijke wedstrijd nipt van degradatiekandidaat RKC

Go Ahead Eagles en RKC speelden een fysiek en aantrekkelijk duel
Go Ahead Eagles en RKC speelden een fysiek en aantrekkelijk duelProfimedia
Go Ahead Eagles heeft in een aantrekkelijke wedstrijd weer eens een thuiszege behaald. Tegen RKC Waalwijk werd het 1-0 door een doelpunt in de tweede helft van de Deense middenvelder Jakob Breum. De laatste thuisoverwinning van de Deventenaren dateerde van 4 november vorig jaar. Go Ahead staat voorlopig vijfde, een plek die zomaar eens recht kan geven op Europees voetbal. RKC staat nog steeds op de gevaarlijke plek 16, met slechts twee punten voorsprong op nummer 17 Vitesse.

Go Ahead Eagles-trainer Rene Hake kende de nodige personele problemen in aanloop naar deze wedstrijd. Zo kon hij geen beroep doen op Mats Deijl, Jamal Amofa, Bobby Adekanye en Victor Edvardsen. Wel keerde Oliver Edvardsen terug bij de selectie. Het betekende het basisdebuut voor aanvaller Søren Tengstedt en rechtsback Luca Everink. Bij RKC minder zorgen. Trainer Henk Fraser koos voorin voor David Min, onlangs in de thuiswedstrijd tegen NEC Nijmegen nog goed voor twee doelpunten. Daarmee begon Michiel Kramer dus op de bank.

In een levendige openingsfase was de eerste grote kans voor Go Ahead, dat aanvankelijk slordig speelde. Willum Thor Willumsson nam na tien minuten de bal heerlijk mee en zette zichzelf zo vrij voor RKC-doelman Etienne Vaessen. De IJslander kwam net niet lekker uit met zijn passen en raakte de buitenkant van de paal. Ook RKC liet zich in aanvallend opzicht zien in de eerste helft in een strijd tussen twee ploegen met een mooie onderlinge historie.

Vuurwerk op en naast het veld

In 29 eerdere ontmoetingen wonnen beide teams 10 keer, en negen confrontaties eindigden in een gelijkspel. De gedachten gaan natuurlijk ook snel terug naar de beslissende wedstrijd in de play-offs om degradatie/promotie in het seizoen 2018/19. Na 0-0 in Waalwijk werd het in Deventer 4-5 in een krankzinnige wedstrijd. Wellicht dat de meegereisde fans van RKC dat feestje nog een keer over wilden doen, want ze staken in het eerste kwartier minutenlang vuurwerk af.

Wellicht aangevuurd door het goed gevulde uitvak nam RKC het initiatief over met een aantal goede kansen op rij binnen een tijdsbestek van zes minuten. Zo mocht Denilho Cleonise uithalen, maar Eagles-keeper Jeffrey de Lange stond in de weg en David Min schoot al vallend op de lat uit een corner. Zo had het 0-1 kunnen staan, maar ook zomaar 1-0, nadat gepruts achterin bij de Brabanders niet werd afgestraft door de thuisploeg en Vaessen nog binnen het half uur alert was bij schoten van Evert Linthorst, Finn Stokkers en Enric Llansana.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Veel doelpogingen

Ook in de slotfase van de eerste helft kwamen de toeschouwers op De Adelaarshorst ogen te kort. Met name de thuisploeg werd regelmatig gevaarlijk met uiteindelijk in totaal 14 doelpogingen, waaronder een scrimmage waarbij de Waalwijkers goed weg kwamen. Gezien de xG bij rust (1.27) was een doelpunt van Go Ahead niet vreemd geweest en mocht RKC het meest tevreden zijn met een 0-0 ruststand.

Na rust bleef het gevecht tussen de (voor vanavond) nummer zeven en zestien interessant en was het wachten op de openingstreffer. Na een mooie combinatie belandde de bal na een uur spelen voor de voeten van Jakob Breum, die even was ontsnapt aan de aandacht van de RKC-verdediging. De Deense middenvelder, die twee weken geleden ook al scoorde in Heerenveen, bleef rustig en rondde op randje buitenspel beheerst af. Niet lang daarna had Chris Lokesa de 1-1 op zijn schoen, maar zijn schot was niet scherp genoeg.

Michiel Kramer

RKC had nog bijna een half uur om minimaal een gelijkmaker te forceren en Fraser bracht dan ook onder meer Michiel Kramer en de Servische aanvaller Filip Stevanovic, die de laatste wedstrijden nauwelijks speeltijd kreeg. Tijdens het laatste kwartier kreeg Min nog een goede kopkans en RKC dook regelmatig gevaarlijk op voor De Lange. Het gebrek aan scorend vermogen brak de Brabanders echter op. De Waalwijkers hebben nu drie wedstrijden op rij het doel niet gevonden.

RKC speelt de volgende speelronde de belangrijke thuiswedstrijd tegen Vitesse, een duel dat absoluut niet verloren mag gaan. Een week later wacht overigens nummer 15 Excelsior. Daarmee breken twee cruciale weken aan voor de ploeg van Fraser. Go Ahead ontvangt komende vrijdag in eigen stadion koploper PSV.