Heerenveen neemt in tweede helft afstand en verslaat NAC met ruime cijfers

Ilias Sebaoui neemt het doel van Daniel Bielica onder vuur
Ilias Sebaoui neemt het doel van Daniel Bielica onder vuurANP COR LASKER
Robin van Persie heeft met sc Heerenveen zijn eerste overwinning als trainer te pakken. NAC Breda kwam op bezoek in het Abe Lenstra Stadion en kreeg hard op zijn donder met 4-0. Heerenveen was het grootste gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg, maar kon zijn dominantie pas in de tweede helft omzetten in doelpunten.

Na een minuut of tien was er het eerste gevaarlijke moment van Heerenveen. Espen van Ee schoot van randje zestien op doel, maar keeper Daniel Bielica was op tijd in zijn hoek om tegen te houden. Drie minuten later ging Raul Paula aan de andere kant recht op Mickey van der Hart af, maar hij had zo veel tijd dat hij te lang nadacht en zijn schot ging naast.  In de fase die volgde waren beide ploegen erg slordig. Met name de Friezen leverden op het middenveld vaak in, waardoor kansen zoals die van Paula hadden kunnen ontstaan, als NAC zelf wat beter in de passing was geweest. In de 35e minuut wist Heerenveen bijna gebruik te maken van de slordigheden aan Bredaas zijde, maar de mooie krul van Ilias Sebaoui ketste tegen de paal.

NAC-trainer Carl Hoefkens moest noodgedwongen twee wissels doorvoeren in de eerste helft. Zowel Dominik Janosek als Paula verlieten geblesseerd het veld, in hun plaats kwamen de van Feyenoord gehuurde debutant Leo Sauer en Kacper Kostorz te spelen. Bij het aanbreken van de blessuretijd kreeg NAC zijn grootste kans. Kostorz ontving een voorzet en schoot richting doel, maar Van der Hart bracht prima redding.

De verdiende voorsprong

Heerenveen knalde uit de startblokken bij aanvang van de tweede helft en na een minuut spelen was er eindelijk de voorsprong. Luuk Brouwers schoot eerst al op de lat, daarna rondde Simon Olsson van buiten de zestien prachtig af met een geplaatst schot in de rechterhoek, buiten bereik van Bielica. Drie minuten later kon Van Persie nogmaals juichen. Brouwers volleerde van dichtbij hard raak uit een doorgeschoten inworp van Mats Kohlert en verdubbelde de voorsprong.

Daarna werd NAC wat sterker en in de 67 minuut raakte aanvoerder Jan van den Bergh de paal met een hard schot met links van binnen de zestien, maar niet veel later werd het 3-0. Ion Nicolaescu kreeg de bal teruggelegd van Olsson vlak bij het doel. Het leek te lang te duren, maar hij creëerde goed ruimte voor zijn schot dat in de korte hoek onder Bielica door ging. In de 81e minuut raakte Heerenveen voor de derde maal het aluminium. Levi Smans gaf een pass op Kohlert die al vallend richting doel kopte, maar zijn inzet tegen de paal zag terugstuiteren. Het werd niet veel later alsnog 4-0 door een prachtig uitgespeelde aanval met de assist van Che Nunnely op Nicolaescu, die van dichtbij zijn tweede maakte.

Zo pakte Heerenveen zijn eerste overwinning van het seizoen en kon Van Persie eindelijk juichen voor het thuispubliek na het teleurstellende gelijkspel tegen FC Utrecht een week geleden. Door de drie punten staat Heerenveen nu op de 10e plek, NAC staat 14e met de drie punten die op Ajax werden behaald.