Heerenveen weer terug bij af na nederlaag in slotfase op bezoek bij Heracles Almelo

Heracles pakte voor de tweede week op rij drie punten
Heracles pakte voor de tweede week op rij drie puntenHollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Heracles Almelo heeft drie punten overgehouden aan het treffen met sc Heerenveen. Voor rust waren de gastheren beter en kwamen dan ook verdiend op 1-0 via Damon Mirani. Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht en maakte basisdebutant Dimitris Rallis de gelijkmaker. Beide ploegen gingen daarna voor de winst, waarbij de thuisploeg het gelukkigst was.

Heracles-trainer Erwin van de Looi had weinig redenen om zijn basiself te wijzigen na de 1-2 overwinning van vorige week bij NEC. Bij de bezoekers was niet iedereen ongeschonden uit de gewonnen ‘Derby van het Noorden’ gekomen en dus startte de 19-jarige spits Rallis voor de geblesseerde Ion Nicolaescu en was er eindelijk een basisplaats voor de van Magdeburg overgekomen middenvelder Amara Conde, die (in de eerste helft) de plek van Espen van Ee innam.

Terechte voorsprong

Op een door de vele regenval zwaar veld ging de thuisploeg voortvarend van start. De Tukkers wisten in de laatste vier ontmoetingen niet tot scoren te komen tegen Heerenveen, maar in het eerste half uur hing een goal voor de gastheren gelijk in de lucht. Een schot van de uitstekend spelende Mimeirhel Benita ketste af op Heerenveen-doelman Mickey van der Hart, die even daarna Luka Kulenovic van het scoren afhield, nadat de Kroaat met een gevoelig balletje van Brian De Keersmaecker alleen voor de keeper verscheen.

De verdiende 1-0 viel alsnog binnen het half uur. Een hoekschop van Daniel van Kaam viel via het hoofd van Damon Mirani binnen bij de eerste paal. Het noopte Heerenveen wat standvastiger ten strijde te trekken, met een knap afstandsschot van Oliver Braude tot gevolg. Het gaf Fabian de Keijzer echter ook de kans zich te onderscheiden in het doel van de Almeloërs. De bezoekers deden in het laatste kwartier van de eerste helft dus wel wat meer van zich spreken, maar grossierden ook in balverlies, waardoor van efficiëntie geen sprake was.

Heerenveen wordt sterker

Slechts drie minuten na rust had Heracles misschien wel op 2-0 moeten staan. Kulenovic werd weggestoken op links en kon alleen opstomen tot de zestien, waar zijn uithaal op de benen van Van der Hart stuitte. Niet veel later kreeg Mats Kohlert de beste kans tot dan toe voor Heerenveen. Een fraaie kopbal uit een hoekschop werd kunstig gered door De Keijzer, die een week eerder in Nijmegen ook een aantal belangrijke reddingen in huis had.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Negen minuten na rust stond het heel even 2-0, maar de intikker van Suf Podgoreanu was in buitenspelpositie. Heracles had daarna mazzel dat diezelfde Podgoreanu niet zijn tweede geel kreeg voor een overtreding op Luuk Brouwers en hij werd dan ook snel gewisseld voor de Fin Juho Talvitie. Waar Heracles ook na rust de voetballende ploeg was forceerde Heerenveen toch de gelijkmaker. Basisdebutant Rallis haalde na een uur spelen verrassend en snoeihard uit, waarop de bal met veel effect achter De Keijzer verdween.

Laatste half uur

Het gaf de bezoekers goede moed en Ilias Sebaoui was dichtbij de voorsprong met een lage knal. Zo golfde het spel meer op en neer dan in de eerste helft, wat in het voordeel was van de ploeg met de snellere omschakeling: Heerenveen, dat aanvoelde dat er meer te halen was. De deze zomer van VVV-Venlo overgekomen Levi Smans zag een schot op de knuisten van De Keijzer belanden en meerdere keren waren de bezoekers dreigend in en rond de zestien van de Tukkers.

Richting het einde van de wedstrijd was de vraag vooral welke ploeg het lef had het meeste voor de winnende te gaan. Antwoord op die vraag was eigenlijk allebei. Er ontstonden af en toe grote ruimtes en bij één van de uitbraken van de thuisploeg besloot Mario Engels van binnen de zestien uit te halen en tot zijn verbazing zag hij de bal onder een grabbelende Van der Hart het doel in gaan. Het was genoeg voor de winst en in Heerenveen zal ongetwijfeld de discussie over wie de sluitpost moet zijn aangezwengeld worden.