Historische promotie voor Almere City na nieuwe overwinning op FC Emmen

Almere City FC maakte in het vierde kwartier van de wedstrijd het verschil en promoveert naar de EREProfimedia
Almere City FC heeft met 2-1 gewonnen van FC Emmen en opgeteld bij de 2-0 zege van dinsdag in totaal met 4-1 gewonnen van de club uit Drenthe. Almere promoveert daardoor voor het eerst naar de Eredivisie. FC Emmen degradeert voor de tweede keer in vijf seizoenen. Het profvoetbalseizoen in Nederland kende dus een historische ontknoping.

Trainer Dick Lukkien stelde dezelfde elf basisspelers op als afgelopen dinsdag.

Bij Almere City FC waren Danny Post en Hamdi Akujobi terug van een schorsing. Laatstgenoemde stond in de basiself en verdrong Thomas Poll op linksback. Anthony Limbombe kwam in de basisopstelling in plaats van Jochem Ritmeester van de Kamp.

Opstellingen
OpstellingenFlashsha.re

De wedstrijd was nog niet goed en wel begonnen, toen deze door arbiter Allard Lindhout twee minuten moest werden stilgelegd wegens rookontwikkeling op een tribune achter het doel. Het vervolg van het eerste kwartier van de wedstrijd verliep zoals je vooraf had kunnen verwachten met een thuisclub die een verschil van twee doelpunten goed moest maken. FC Emmen had een overwicht en was diverse keren vertegenwoordigd in de zestien met van Almere. De eerste gele kaart van de wedstrijd was voor Joey Jacobs aan de kant van Almere.

Het volgende gedeelte van de eerste helft ging het tempo omlaag in de welhaast tropische omstandigheden in een tot op de laatste stoel gevulde Stadion De Oude Meerdijk. FC Emmen was niet bij machte om echt gevaar te stichten en Almere deed er uiteraard alles aan om de wedstrijd de ontregelen en te vertragen. Maar de ploeg van trainer Alex Pastoor plaatste ook wat plaagstootjes. Vijf minuten voor rust loste linksbuiten Jeremy Antonisse het eerste gevaarlijke schot namens de thuisclub. Zijn inzet raakte de paal. Na vijf minuten extra tijd werd het rust met een 0-0 tussenstand op het scorebord.

Goalgetters
GoalgettersFlashsha.re

Almere voor

Almere wisselde in de pauze. Thomas Poll kwam in de ploeg voor Joey Jacobs, die al een gele kaart op zak had. Ook Emmen wisselde en bracht Jasin-Amin Assehnoun voor Antonisse. In de zesde minuut van de tweede helft stond Poll aan de basis van de eerste goal van de wedstrijd. Hij gaf de bal over links mee op Limbombe, die vervolgens een pasklare voorzet had voor Rajiv van La Parra: 0-1. De opdracht voor Emmen werd daarmee vergroot naar minimaal drie doelpunten in nog slechts 38 minuten speeltijd. Twee minuten later werd de voorsprong van Almere nog groter, toen Jorrit Smeets de 0-2 binnen schoot. Even tevoren had Jari Vlak een gele kaart gekregen.

Het was diezelfde Vlak die nog binnen het uur de 1-2 aantekende en daarmee weer een sprankje hoop in de Meerdijk toverde. Goalgetter Smeets was bij Almere juist daarvoor vervangen door Marcelencio Esajas. Bij FC Emmen maakte Ahmed El Messaoudi plaats voor Mohamed Bouchouari. Richairo Zivkovic en Mark Diemers gingen vervolgens op de bon en ook een frustratie-overtreding van Mike te Wierik leverde geel op. Emmen bracht zo de stand in gele kaarten op 4-1.

StatistiekenFlashsha.re

Promotie

Het doelpunt van Emmen bleek ook de laatste opleving van de Eredivisionist. Heel even leek een mirakel nog te kunnen beginnen, toen Lindhout naar de stip wees voor een strafschop na een vermeende overtreding van Thomas Poll op Ole Romeny. Na tussenkomst van de VAR en bestudering van de beelden, ging dit buitenkansje echter niet door. Zo was en bleef het 1-2 in de wedstrijd en 4-1 in totaal voor Almere City FC.

De ploeg uit Flevoland debuteert in de Eredivisie na een verblijf van achttien seizoenen in de Eerste Divisie. Het is de eerste club uit die provincie, die actief op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. De Eredivisie kan zijn 55ste verschillende club bijschrijven. Trainer Alex Pastoor promoveerde eerder met Excelsior en Sparta naar de Eredivisie en doet dat nu voor de derde keer. Dick Lukkien promoveerde en degradeerde in zijn zeven seizoenen als hoofdcoach van FC Emmen en gaat volgend jaar zijn oude ploeg tegenkomen als hoofdtrainer van FC Groningen.