Koploper PSV boekt ruime uitzege bij FC Volendam ondanks vroege achterstand

Ismael Saibari in actie tegen FC Volendam
Ismael Saibari in actie tegen FC VolendamANP
PSV is met de eerste overwinning van dit jaar op vreemde bodem weer dichter bij de 25e landstitel gekomen. De riante koploper van de Eredivisie won ook de uitwedstrijd tegen FC Volendam, de nummer voorlaatst van de ranglijst die nog wel op voorsprong wist te komen: 1-5.

PSV verstevigde de koppositie en heeft nu 13 punten meer dan Feyenoord, de nummer 2 van de ranglijst die later op zondag Sparta Rotterdam ontvangt. De club uit Eindhoven verlengde de ongeslagen reeks in de Eredivisie naar 37 duels. Dat is nog lang geen record. Ajax bleef in 1994 en 1995 al eens 52 achtereenvolgende competitiewedstrijden zonder nederlaag. Feyenoord ging in 1979 onderuit nadat het 41 keer op rij niet had verloren.

PSV was wel eens toe aan een overwinning in een uitduel, na drie mislukte pogingen na de winterstop tegen Feyenoord (1-0), FC Utrecht (1-1) en Ajax (1-1). Toch keek de koploper al in de eerste minuut tegen een achterstand aan. Rechtsback Jordan Teze werkte een voorzet van George Cox in eigen doel (1-0).

Terugkeer Veerman

Teze revancheerde zich in de 13e minuut enigszins voor zijn ongelukkige actie. Hij leverde de assist op de gelijkmaker van Ismael Saibari. Ook op gelijke hoogte bleef PSV in een laag tempo spelen. Zach Booth was dicht bij een tweede treffer voor de thuisploeg, maar de snelle Amerikaan raakte de paal.

Joey Veerman keerde terug in de basisformatie van PSV. De middenvelder, hersteld van een kuitblessure, speelde alleen de eerste helft tegen de club waar hij zijn loopbaan begon. Trainer Peter Bosz is voorzichtig met zijn creatieve international, ook met het oog op de dubbele confrontatie met Borussia Dortmund in de achtste finales van de Champions League.

Slottreffer Babadi

PSV speelde in de tweede helft een stuk beter dan voor rust. De thuisploeg kwam nauwelijks meer in de buurt van het doel van de bezoekers. Jerdy Schouten schoot PSV in de 52e minuut op voorsprong. De verdedigers van Volendam lieten hem helemaal vrij na een hoekschop. De middenvelder vierde zijn tweede competitietreffer. Bij zijn vorige clubs Excelsior en Bologna kwam hij nooit verder dan één doelpunt in een seizoen.

Schouten brak met zijn treffer het verzet van Volendam. Teze kopte PSV naar 1-3 en leverde ook de assist op 1-4 van de ingevallen Ricardo Pepi. Zo was de rechtsback bij vier treffers betrokken. Isaac Babadi bekroonde een goede invalbeurt met de 1-5.