NAC Breda houdt hoop door late aansluitingstreffer van Omgba tegen FC Emmen

Eindstand
EindstandFlashshare
FC Emmen heeft de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen NAC Breda gewonnen. In een sfeervol Rat Verlegh Stadion werd het 1-2. De bezoekers kwamen zonder veel problemen op 0-2, maar liepen na rust te veel achteruit en kregen het deksel op de neus met een late aansluitingstreffer. Lees hieronder het liveblog van Flashscore.

Opstelling NAC Breda: Pepijn van de Merbel, Boyd Lucassen, Cuco Martina, Tijs Velthuis, Fabio Di Michele Sanchez, Matthew Garbett, Javier Vet, Ezechiel Banzuzi, Sabir Agougil, Elías Már Ómarsson en Jort van der Sande.

Opstelling FC Emmen: Mickey van der Hart, Mike te Wierik, Miguel Araujo, Jeroen Veldmate, Lorenzo Burnet, Jari Vlak, Ahmed El Messaoudi, Ole Romeny, Mark Diemers, Jeremy Antonisse en Richairo Živković.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

In de openingsfase is FC Emmen sterker en na tien minuten krijgt Vlak een grote kans uit een scrimmage. Even daarvoor lijkt er ook hands gemaakt te zijn, maar de VAR grijpt niet in. Het lijkt NAC ook een beetje wakker te schudden. Er komt wat meer balans in de wedstrijd.

Na 17 minuten glijdt Veldmate vervelend weg en hij lijkt daarbij het één en ander te verrekken. Na een blessurebehandeling loopt hij met een grimas het veld weer in en probeert hij de wedstrijd te vervolgen. De ervaren verdediger voelt regelmatig aan de lies en trainer Dick Lukkien zou natuurlijk met het oog op de return een wissel kunnen overwegen.

FC Emmen komt na 24 minuten op een 0-1 voorsprong dankzij een schuiver van buiten de zestien van Lorenzo Burnet. De bezoekers mogen naar hartelust combineren en NAC weet te weinig druk te zetten op hun tegenstanders.

En vijf minuten voor rust is daar zelfs de 0-2. Ole Romeny kopt een vrije trap van Mark Diemers binnen. In de eerste aanval van NAC daarna kopt Van der Sande via de handen van doelman Van der Hart rakelings over. Dat had de aansluitingstreffer kúnnen zijn.

Ondertussen is scheidsrechter Joey Kooij de gebeten hond bij de aanhang van het thuispubiek. Zij vinden dat de vrije trap waaruit de 0-2 viel veel te makkelijk gegeven werd. Toch is het NAC zelf dat met een Expected Goals (xG) van 0.08, maar wel ruim 60 procent balbezit zelf veel te weinig gevaar sticht.

Tweede helft

NAC vangt het tweede bedrijf aan met Ody Velanas en Charles-Jesaja Herrmann. Agougil en Ómarsson zien we daarmee niet meer terug. De gastheren proberen de intensiteit gelijk wat op te schroeven en wanneer Herrmann de bal onder controle had gekregen in de zestien had er een grote kans kunnen ontstaan.

In de 25 minuten na de thee kan NAC nauwelijks gevaarlijk worden. Tot frustratie van trainer Peter Hyballa komen soms simpele passes niet aan en zijn de Brabanders niet verder gekomen dan één schot op doel in de hele wedstrijd. Op deze manier blijft Emmen simpel om de been en zal het blijven loeren op de counter.

Živković houdt NAC in de 73e minuut in leven door een voorzet te schampen in plaats van binnen te schieten. Het vertrouwen in een comeback lijkt bij de thuisploeg dan ook steeds meer weg te vloeien. De xG is met een kwartier te gaan 0.47 - 1.42.

Zowaar een klein kansje voor Herrmann in de 81e minuut, die een beetje bij toeval de bal op zijn hoofd krijgt. De bal vliegt echter kansloos over de goal. NAC probeert wat opportunistischer te spelen en er ontstaat gevaar bij een schot van Aimé Omgba. De bal vindt onderweg echter het hoofd van Veldmate, die daar even van moet bijkomen.

Ook in de slotfase en zes minuten blessuretijd lukt het NAC niet tot een serieus offensief te komen. Toch vliegt uit een corner in de 94e minuut een van richting veranderd schot uit een afgeslagen corner binnen. Omgba, die eerder ook al uithaalde, krijgt de goal achter zijn naam.

Daarmee gaan de Brabanders zaterdag met 'slechts' een doelpunt achterstand richting Emmen, dat in de tweede helft niets heeft laten zien en daarmee de tegengoal ook wel een beetje verdiende. De winnaar neemt het in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen Almere City en VVV-Venlo.