NAC pakt in eerste thuiswedstrijd tegen Ajax drie punten door goal in blessuretijd

Uitzinnige vreugde bij NAC na de goal van Van den Bergh
Uitzinnige vreugde bij NAC na de goal van Van den BerghProfimedia
NAC Breda heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. De promovendus won met 2-1 van Ajax in een voor rust vreselijke wedstrijd en een heerlijke tweede helft. Nadat beide ploegen één keer wisten te scoren kopte NAC-aanvoerder Jan van den Bergh zijn ploeg in de blessuretijd naar de overwinning.

Je hebt van die wedstrijden waarbij je voelt dat het nog gaat ontbranden, al is het alleen maar omdat de meeste spelers in de eerste helft krachten hebben gespaard. Het eerste bedrijf in Breda was namelijk niet om aan te gluren. Brian Brobbey had een kansje na drie minuten spelen, een vrije trap van Branco van den Boomen stuiterde naast, maar dat was dan ook wel. NAC sloot de eerste helft dan ook af met een Expected Goals (xG) van 0.01, Ajax 0.19.

Soms vertelt de xG niet het hele verhaal, nu wel. Hoe anders was het na rust. Het tempo ging gelijk omhoog. Al na zes minuten veerde het thuispubliek op, maar de Belgische aanvoerder Jan van den Bergh stond buitenspel bij het binnenwerken van een mooi aangesneden vrije trap. Daarnaast was het de vraag of de bal de doellijn volledig passeerde. Het was een voorbode voor meer opwinding in het sfeervolle Rat Verlegh Stadion.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

Impuls door wissels

Waar Ajax het achterin tegen sc Heerenveen vorige week op slot wist te houden, ontsnapte de Nieuw-Zeelandse middenvelder Matthew Garbett aan de aandacht van alles en iedereen in een Ajax-shirt en faalde de speler die ook een Brits paspoort heeft niet. Wellicht dat de wissels kort daarvoor de bezoekers even uit balans bracht. Kian Fitz-Jim, Kenneth Taylor en Steven Berghuis werden door Francesco Farioli gebracht en dat bracht wel degelijk een impuls te weeg.

Slechts vijf minuten na de openingsgoal vond Berghuis vanuit een hoekschop het hoofd van de 18-jarige verdediger Jorrel Hato en daarmee stond het snel weer gelijk. De door Ajax opgeleide jongeling was even later weer belangrijk, door een bal van de lijn te werken. Zo golfde het spel op en neer en was een kwartier voor tijd niet te voorspellen of er een winnaar zou komen en wie dat zou zijn. Wel werd duidelijk dat NAC uit een ander vaatje tapte dan een speelronde eerder in Groningen, waar de ploeg een povere indruk maakte, al stond het natuurlijk bijna de hele wedstrijd met tien man.

Ajax dringt aan

Trainer Carl Hoefkens zal ongetwijfeld duidelijk hebben gemaakt dat wat er ook gebeurt, 100 procent inzet een minimale vereiste is voor NAC en dat kon de ploeg zondagmiddag niet ontzegd worden. In de slotfase zagen de gastheren Ajax echter wel aandringen. Opnieuw stond Hato vrij bij een corner van Berghuis, maar dit keer leidde het niet tot een doelpunt. Met nog vijf minuten te gaan hield iedereen zijn adem in, maar mede door een uitstekend spelende Leo Greiml hield de thuisploeg stand.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Ajax bleef aanvallen, maar ging via Anton Gaaei de fout in. De Ajacied moest een overtreding maken om te herstellen, waaruit Van den Bergh raak kopte. Dit keer was het geen buitenspel en daarmee kon het toch al goedgemutste publiek de volumeknop nog wat verder opendraaien.

NAC heeft het eerste puntje binnen en speelt volgend weekend opnieuw thuis, wanneer FC Utrecht langskomt. Ajax moet zich donderdag in Bialystok melden voor het eerste deel van een tweeluik met de Poolse kampioen Jagiellonia voor een plekje in de groepsfase van de Europa League. Daarna wacht op zondag de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, dat beide wedstrijden tot nu toe won.