NEC maakt met de handrem erop gehakt van een onthutsend zwak FC Volendam

Sontje Hansen viert de 0-1
Sontje Hansen viert de 0-1Profimedia
NEC heeft zich voor niets druk gemaakt over de uitwedstrijd bij FC Volendam. De club uit Gelderland had na hun bekersucces van afgelopen dinsdag graag een paar dagen later aan 'De Dijk' gespeeld. Tegen een onthutsend zwak elftal werd het 2-5 en de Nijmegenaren stegen daarmee naar de zesde plek in de Eredivisie. FC Volendam blijft laatste.

Trainer Rogier Meijer liet voor de wedstrijd nog weten dat hij zijn spelers op het hart had gedrukt scherp te beginnen. Pas op de donderdagtraining ging volgens hem ‘de knop om’ nadat afgelopen weekend in Leeuwarden de bekerfinale werd bereikt. NEC hoefde echter niet eens heel scherp te zijn in het matig gevulde Kras Stadion. In een levendige openingsfase dacht de thuisploeg na acht minuten te scoren uit een corner. De Portugese aanvaller Vivaldo Semedo kopte hard raak, maar Zach Booth stond hinderlijk buitenspel. Daarna nam NEC het initiatief over.

FC Volendam, waar aanvaller Robert Muhren op de bank begon, plooide terug met een in principe vijfmansverdediging en liet de bezoekers voetballen. Het elftal van Regillio Simons zette geen druk op de opbouwers bij NEC en was slap in de duels. Wellicht dat het de Noord-Hollanders was ontgaan dat hun tegenstander eerder deze week 120 zware minuten had gespeeld tegen SC Cambuur, want het was zwaar onvoldoende wat de gastheren lieten zien.

De supporters van NEC trekken het feestje van eerder in de week gewoon door in VolendamProfimedia

NEC op schot

Drie minuten na de afgekeurde goal van FC Volendam mocht Youri Baas vogelvrij uithalen. Zijn schot was matig, de redding van Mio Backhaus ook. De bal belandde namelijk voor de voeten van Sontje Hansen, die simpel kon binnenschuiven. Voor de thuisploeg bleek het ’t begin van het einde. Kodai Sano schoot beheerst de tweede binnen en terwijl vanuit het uitvak De Sjonnies te horen waren kopte Sylla Sow even voor rust de 0-3 binnen, terwijl hij wegliep bij drie lusteloze 'verdedigers'.

Een optreden van Frank van Etten in de rust was wellicht het hoogtepunt voor de thuissupporters die wel de moeite hadden genomen naar het stadion te komen, maar drie minuten na de thee stond NEC niet op te letten op het middenveld en bewees Bilal Ould-Chikh zijn waarde. De aanvaller moest door ziekte de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (0-4) aan zich voorbij laten gaan, maar leverde een perfecte assist af op Semedo, die Jasper Cillessen omspeelde en knap de 1-3 scoorde.

Sinterklaas

Het zorgde er niet voor dat NEC geen ruimte meer kreeg. Yvandro Borges Sanches mocht een minuut na de vierde treffer van de wedstrijd zonder gehinderd te worden uithalen en raakte de paal. Eerder dit seizoen werd het in het Goffertstadion 3-3 tussen deze twee ploegen, en opnieuw zouden er minimaal zes goals vallen. Muhren verving met nog eenderde wedstrijd te gaan de geblesseerd geraakte Semedo, maar het was NEC dat op 1-4 had moeten komen. Met nog 18 minuten te gaan faalde Borges Sanches oog in oog met Backhaus.

Met nog een kwartier te gaan bracht Simons drie verse krachten. Onder meer George Cox moest het veld verlaten nadat hij even buiten kennis was na een bal op de zijkant van zijn hoofd. De wisselingen hadden echter niet het gewenste effect. De thuisploeg speelde wederom voor Sinterklaas bij de 1-4. Invaller Rober Gonzalez werd door niemand lastiggevallen en mocht vanaf de rand van de zestien doeltreffend uithalen. Datzelfde gold overigens ook voor Booth, die vier minuten voor tijd de 2-4 op zijn naam kreeg. In de absolute slotfase lepelde Lars Olden Larsen zijn eerste eredivisiedoelpunt binnen.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Zesde plaats

NEC steeg door de zege naar de zesde plaats en heeft nu 36 punten, evenveel als Ajax. De Amsterdammers komen zondagmiddag (12.15 uur) nog in actie tegen FC Utrecht. NEC verloor dit kalenderjaar nog maar één keer, de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk (2-0). FC Volendam blijft laatste met 13 punten. De achterstand op nummer 16 RKC is vijf punten. NEC speelt de volgende speelronde een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, de hekkensluiter reist af naar Zwolle.