NEC wint met veel moeite van tiental Zwolle en pakt eerste punten van het seizoen

NEC pakt de eerste overwinning na twee nederlagen
NEC pakt de eerste overwinning na twee nederlagenProfimedia
NEC heeft de eerste punten van het seizoen binnen. Makkelijk ging het allerminst, maar er werd met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Rober Gonzalez vlak voor tijd. Zwolle had controle, maar verloor die door een domme rode kaart. NEC heeft door de overwinning drie punten. Zwolle is nog altijd puntloos in de Eredivisie.

Koki Ogawa keerde terug in de basis van NEC en bij Zwolle begon Dylan Vente in de basis. Hij startte voor het laatst in 2019 in de Eredivisie, toen bij RKC.

NEC heeft veel moeite met PEC

Beide ploegen waren op zoek naar een resultaat, nadat de eerste twee wedstrijden werden verloren. NEC deed dat tegen Twente en AZ, Zwolle tegen Utrecht en Feyenoord. Zwolle was niet gekomen om te verdedigen, want in de beginfase hadden zij meer de bal dan NEC, maar tot kansen leidde het nog niet na tien minuten. De eerste kans was voor NEC. Uit een corner belandde de bal voor de voeten van Kodai Sano, maar hij schoot van dichtbij naast. Na een kwart wedstrijd was Zwolle voor het eerst gevaarlijk. Odysseus Velanas kwam door aan de rechterkant en trok de sprint door naar de achterlijn. Hij legde de bal gevaarlijk terug, maar niemand van Zwolle kon de bal in het doel lopen.

Na een halfuur was het Davy van den Berg die bijna scoorde. Eliano Reijnders gaf de bal aan de rechterkant voor, waarna Van den Berg de bal van een hele lastige positie op de lat wist te werken. De grootste kans van de wedstrijd, in een eerste helft die verder nog aardig opgang moest komen. Vlak voor rust kreeg Ogawa zijn eerste kans van de wedstrijd. Hij werd door landgenoot Sano op de keeper afgestuurd, maar schoot wilde naast. Zo gingen de teams met een 0-0 stand de kleedkamers in.

In de tweede helft ging het spel hetzelfde als in de eerste helft. Zwolle kreeg veelal de bal en kwam met meer dreiging. NEC kwam totaal niet in de wedstrijd. Een vrije trap van Calvin Verdonk, op 20 meter van de goal, was het gevaarlijkste moment na een uur. Maar de trap van de linksback ging in de muur. Daartegenover stond wel dat PEC ook heel weinig echte kansen bij elkaar speelde.

Rode kaart geeft de doorslag

De wedstrijd kantelde na 64 minuten, toen PEC Zwolle uit het niks rood kreeg. Thierry Lutonda maakte een domme overtreding op de middenlijn en werd met zijn tweede gele kaart weggestuurd. Het duurde heel lang voor NEC echt gevaarlijk werd, maar in de 88e minuut werd het 1-0. Jasper Schendelaar zat mis bij een voorzet en daardoor kon Rober Gonzalez uit de draai van dichtbij scoren. Gonzales scoorde in de blessuretijd nog een keer, maar dat was vanuit buitenspelpositie en dus werd die goal geannuleerd. Het bleef bij 1-0 en dat betekende de eerste drie punten voor de Nijmegenaren.