Onnauwkeurig Ajax boekt frustrerende zege bij RKC, Ihattaren debuteert

Davy Klaassen viert de 0-1 van Bertrand Traoré met de goalgetter en Mika Godts.
Davy Klaassen viert de 0-1 van Bertrand Traoré met de goalgetter en Mika Godts.Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ajax frustreerde vooral zichzelf op bezoek bij RKC Waalwijk, maar heeft zich met horten en stoten alsnog naar drie punten gewerkt. Dankzij een late treffer van Bertrand Traoré won de ploeg van Francesco Farioli met 0-2 bij RKC, waar een bijzondere debutant zijn opwachting maakte.

Ajax kwam met een sterk gewijzigd elftal voor de dag: Davy Klaassen, Jaydon Banel, Christian Rasmussen en Branco van den Boomen maakten hun opwachting in de basiself en vervingen Kian Fitz-Jim, Mika Godts, Bertrand Traoré en Jordan Henderson. Bij RKC zat Mohamed Ihattaren voor het eerst op de bank sinds het tekenen van zijn contract in Waalwijk.

De opstellingen en rapportcijfers.
De opstellingen en rapportcijfers.Flashscore

Al na geen minuut wist RKC de eerste kans van de wedstrijd te creëren: na een strakke opbouw gooide Cleonise de bal voor het Ajax-doel, maar wist niemand van de thuisploeg de bal in het net te werken. Het bleek echter het enige wapenfeit van de Waalwijkers in de eerste helft. Ajax bestookte RKC op de eigen helft veelvuldig en drong hard aan op een openingstreffer, maar miste de scherpte die nodig was om de pogingen tussen de palen te mikken. Het zorgde voor de brilstand als ruststand in het Mandemakers Stadion.

Bevrijding voor Ajax en Ihattaren

Met nog weinig aangericht in de eerste vijf minuten van de tweede helft besloot Farioli voorin de boel te wijzigen. Brian Brobbey en Christian Rasmussen maakten plaats voor Chuba Akpom en Mika Godts, die tegen Besiktas nog tweemaal scoorde. Kansen kwamen, maar de echte grote kansen bleven uit bij de Amsterdammers.

De statistieken.
De statistieken.Flashscore

Pas in de 72e minuut volgde het eerste schot op doel van Ajax na een degelijke aanval. De inzet van invaller Bertrand Traoré wist Jeroen Houwen echter niet te verschalken. Diezelfde Traoré opende vier minuten later alsnog de score: een schot van Davy Klaassen raakt de paal en in de rebound maakt de Burkinees het slim af met een harde inzet in de korte hoek.

Zonder enig aanvallend gevaar te hebben gesticht sinds de eerste minuut bracht RKC na een kleine tachtig minuten alsnog de joker binnen de lijnen: Mohamed Ihattaren maakte zijn debuut voor RKC met zijn ploeg op 0-1 achterstand en verving Tim van de Loo. Het waren de eerste minuten op een voetbalveld voor Ihattaren sinds 6 mei 2022, toen namens Jong Ajax.

Diep in de blessuretijd maakte Mika Godts nog de 0-2 en leefde Traoré zijn wisselbeurt op met een doelpunt én een assist.

RKC Waalwijk hikte tegen het eerste punt van het seizoen aan, maar blijft ook na deze speelronde op 0 punten staan in de Eredivisie. RKC vervolgt het seizoen op bezoek bij FC Utrecht, Ajax trekt komende week naar Tsjechië voor een Europa League-duel bij Slavia Praag. Vervolgens komt FC Groningen op bezoek in de Johan Cruijff ArenA.