Pavlidis houdt AZ met hattrick tegen sc Heerenveen in spoor van koploper PSV

Vangelis Pavlidis viert de 3-0
Vangelis Pavlidis viert de 3-0ANP
AZ is met een overwinning op sc Heerenveen in het spoor van koploper PSV gebleven. De club uit Alkmaar won in eigen stadion met 3-0 en behield daarmee de ongeslagen status in de competitie. De achterstand op PSV, dat met 3-1 van Fortuna Sittard won, bedraagt nog steeds maar 2 punten.

Man van de wedstrijd was Vangelis Pavlidis. Hij maakte alle drie de goals van AZ en verbeterde en passant een record in de Eredivisie. Hij is de eerste speler ooit die vanaf de start van een seizoen trefzeker is in de eerste negen Eredivisieduels van zijn club.

De club van coach Pascal Jansen kwam al vroeg op voorsprong. Pavlidis nam een vrijkomende bal even op de borst aan, draaide weg van zijn verdediger en haalde met succes uit. Thom Haye gooide zijn been ertegenaan, maar die schampte slechts de bal.

Domineren en controleren

Na die goal nam AZ de controle in de wedstrijd. De ploeg had nogal wat spelers moeten afstaan in de interlandperiode, maar iedereen was fit teruggekeerd. Zelfs Yukinari Sugawara, die de afgelopen week nog met Japan moest aantreden tegen Tunesië. Rustig speelden de Alkmaarders de eerste helft uit, al toonde Heerenveen vlak voor rust even spierballen. Een schot van Haye ging echter hoog over.

In de tweede helft was het beeld niet anders. AZ domineerde en controleerde, Heerenveen had weinig in te brengen. Na een klein uur was Pavlidis opnieuw trefzeker. Dani de Wit gaf voor vanaf rechts, de spits nam de bal op de borst en ramde de bal hard langs keeper Andries Noppert van de Friezen.

Publiekswissel

Een kwartier later legde Pavlidis zijn derde erin en zijn dertiende van het seizoen. Deze keer reageerde hij alert op een voorzet van Sugawara. Pavlidis voert nu samen met Feyenoorder Santiago Giménez de topscorerslijst aan met dertien doelpunten. Trainer Jansen gunde Pavlidis in de 80e minuut een publiekswissel.

Heerenveen leed zijn zesde nederlaag van het seizoen en zakte weg naar de vijftiende plaats.