PSV kleineert AZ in Alkmaar en gaat foutloos de winterstop in

Luuk de Jong viert de 4-0
Luuk de Jong viert de 4-0ANP
PSV gaat de winterstop in met een enorme voorsprong op de concurrentie. Ook AZ kon de Eindhovenaren niet het eerste puntenverlies van dit seizoen bezorgen. PSV leidde in Alkmaar na ruim een kwartier spelen al met drie treffers verschil en scoorde na rust nog een keertje: 0-4. Supporters van AZ schreeuwden om het vertrek van trainer Pascal Jansen.

Feyenoord is de enige ploeg die PSV nog enigszins in zicht heeft. Na zestien speelronden is de achterstand van de regerend kampioen op de koploper 10 punten. FC Twente heeft al 14 punten minder, AZ 15 en Ajax 23.

Deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League lijkt daarmee al zeker voor PSV. Komend seizoen doen daar twee Nederlandse clubs aan mee en de nummer 3 speelt in de kwalificatie. Wie PSV tegen AZ zag voetballen, kan zich niet voorstellen dat het elftal van trainer Peter Bosz na de winterstop meer dan drie misstappen begaat en de eerste landstitel sinds 2018 nog laat lopen.

Pijnlijk

AZ had zich heel wat voorgesteld van de ontmoeting met de koploper. Het was voor het thuispubliek pijnlijk om te zien hoe groot het klasseverschil was. Het duel had wat weg van een trainingspotje, zeker in de beginfase. PSV combineerde keer op keer eenvoudig door de defensie van AZ.

Malik Tillman zorgde in de 3e minuut, met een schot dat net naast ging, voor het eerste gevaar. Kort daarna was het wel raak. Verdediger David Møller Wolfe ging in de fout door de bal terug te spelen op Hobie Verhulst. De keeper tikte Tillman aan, waarna Luuk de Jong de strafschop benutte.

De rapportcijfers
De rapportcijfersFlashshare

In de 11e minuut zorgde Ismael Saibari na een vlotte combinatie via Luuk de Jong voor de tweede treffer en de mee opgekomen linksback Sergiño Dest maakte in de 16e minuut, via de binnenkant van de paal, de 3-0.

Drie wissels

Jansen greep nog voor rust in door met publiekslieveling Dani de Wit, Kenzo Goudmijn en Ibrahim Sadiq drie wissels door te voeren. Het spelbeeld veranderde niet. PSV hoefde niet zo nodig meer en scoorde in de tweede helft alleen via De Jong nog een keertje.

Met zestien zeges op rij is PSV nog één overwinning af van het record uit het seizoen 1987/1988. De Brabanders, die toen de Europa Cup 1, de landstitel en de nationale beker binnenhaalden, wonnen toen onder leiding van trainer Guus Hiddink de eerste zeventien competitiewedstrijden.