PSV zet ferme stap naar tweede plaats na zege op machteloos Ajax

Dolle vreugde na de 1-0
Dolle vreugde na de 1-0ANP
Ajax moet er serieus rekening mee houden komend seizoen te ontbreken in de Champions League. De regerend landskampioen ging zondag hard onderuit bij concurrent PSV (3-0), dat de tweede plaats van de Amsterdammers overnam. Met nog vier wedstrijden te gaan, heeft PSV een voorsprong van 3 punten. De tweede plaats, achter de vermoedelijke kampioen Feyenoord, geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Het was al de derde keer dit seizoen dat PSV van Ajax won. Eerder gebeurde dat in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (3-5) en in de Eredivisie (1-2). Komende week staan PSV en Ajax tegenover elkaar in de bekerfinale in De Kuip.

Een resultaat zat er zondag geen moment in voor een zwak Ajax, dat de geschorste Edson Álvarez en de geblesseerde Mohammed Kudus miste. Dat liet zich voelen in Eindhoven. Ajax maakte een machteloze indruk en noteerde pas na 32 minuten de eerste doelpoging.

Luuk de Jong

PSV stond op dat moment al met 1-0 voor. Na een voorzet van Johan Bakayoko kopte Luuk de Jong, die Jurriën Timber in de lucht aftroefde, de 1-0 binnen. PSV wist verder in de eerste helft niet heel veel gevaar te stichten.

Ibrahim Sangaré deed weer eens vanaf het begin mee bij PSV. De Ivoriaanse middenvelder moest de laatste drie competitiewedstrijden genoegen nemen met een rol als reserve. Trainer Ruud van Nistelrooij gaf in die duels als controleur de voorkeur aan Érick Gutiérrez.

Bassey

Ajax-coach John Heitinga slachtofferde in de rust Calvin Bassey, de vervanger van Álvarez, en zette Brian Brobbey er voorin bij. Middenvelder Florian Grillitsch schoof terug naar de laatste linie.

Het was juist PSV dat gevaarlijk werd. Joey Veerman schoot de bal in de 47e minuut net naast en Bakayoko deed dat niet veel later ook. In de 54e minuut viel de tweede treffer voor de thuisploeg alsnog. Doelman Gerónimo Rulli haalde Xavi Simons onderuit. De vrijdag 20 jaar geworden aanvaller benutte de strafschop zelf.

Voorwerp

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük staakte het duel na een uur tijdelijk omdat er vanaf een van de lange zijden een voorwerp op het veld werd gegooid. Kort na de hervatting was Kenneth Taylor dicht bij de aansluitingstreffer. Hij zag de bal eerst tegen de linkerpaal aangaan en daarna tegen de rechter.

PSV was efficiënter. Op aangeven van Simons bepaalde De Jong in de 78e minuut de eindstand op 3-0. Voor de aanvoerder van PSV betekende het zijn twaalfde treffer dit seizoen in de Eredivisie.