RKC Waalwijk gaat carnavalsweekend in met overtuigende zege op subtopper NEC

Feest bij RKC na de 1-0
Feest bij RKC na de 1-0Profimedia
RKC Waalwijk heeft voor het eerst sinds maanden weer eens een overwinning behaald. In eigen stadion werd subtopper NEC Nijmegen met 2-0 verslagen door twee goals van David Min. De ploeg van Henk Fraser is nog lang niet veilig, maar heeft weer zicht op de veilige plekken. NEC bereikte midweeks de halve finale van de KNVB Beker, maar kon die euforie niet doortrekken.

RKC kreeg in de aanloop naar de wedstrijd een grote tegenslag te verwerken. Henk Fraser kon namelijk geen beroep doen op Mats Seuntjes. De trainer reageerde voor de camera van ESPN: “Ik ben er echt ziek van en we weten nog niet hoelang hij eruit ligt.” Ook aanvoerder Michiel Kramer ontbrak met een blessure, waardoor de spitspositie werd ingekleed door Min, die tot deze wedstrijd éénmaal trefzeker was, in de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Volendam op 21 oktober (2-1).

De thuisploeg was in het eerste half uur heer en meester in het Mandemakers Stadion en kwam al snel op voorsprong. Aaron Meijers slingerde na zeven minuten een vrije trap voor, die door de voet van Min in de verre hoek belandde. Het gaf RKC nog meer vleugels met veel gevaarlijke momenten in en rond de zestien tot gevolg.

Twee strafschoppen

Tijdens één van die situaties maaide Philippe Sandler het linkerbeen van Min weg, waardoor die nooit meer de bal kon komen. Scheidsrechter Jeroen Manschot zag het niet, de VAR wel. Na langdurig bestuderen ging de bal op de stip met Dario Van den Buijs erachter. De Belg zag echter NEC-doelman Jasper Cillissen zowaar de poging stoppen. Dolle vreugde bij de voormalig Oranje-international en het stampvolle uitvak, maar daar was opnieuw de VAR.

Zeist constateerde dat er spelers te vroeg waren ingelopen en dus moest de penalty opnieuw genomen worden. Dat was vooral voor Cillissen erg sneu, want op de poging van Min had hij geen antwoord. Daarmee zat RKC op rozen en kon het carnaval losbarsten op de tribunes. Wellicht met al een paar biertjes op zag echter ook het publiek van de gastheren dat NEC beter in de wedstrijd kwam. Tjarron Chery had na dik een half uur van dichtbij moeten scoren, maar vond de voeten van RKC-keeper Etienne Vaessen. Die kwam even daarna goed weg toen hij de bal zomaar bij Sontje Hansen inleverde.

Vechten tegen de bierkaai

Die was echter volledig uit vorm, wat hem een wissel in de rust opleverde. Met de Spanjaard Rober Gonzalez als vervanger gingen de Nijmegenaren wat opportunistischer spelen en de aanvaller schoot tien minuten na rust niet eens heel ver naast. Ondanks dat de bezoekers optisch wat meer hun best deden, voelde het ook een beetje aan als vechten tegen de bierkaai en loerde RKC op de ruimtes, met de geruststelling van de voorsprong als basis.

De uitslag
De uitslagFlashshare

Met nog ongeveer een kwart wedstrijd te gaan kreeg RKC een vrije trap nadat Sandler een overtreding op Min moest maken nadat hij en Bram Nuytinck elkaar in de weg liepen. Aaron Meijers vond het hoofd van Van den Buijs, maar die kopte rakelings over via Cillissen. Ook NEC kreeg daarna een goede kans via een standaardsituatie, maar Chery lepelde een vrije trap vanaf ongeveer 19 meter rakelings naast de goal van Vaessen.

Frustratie

De frustratie nam daarmee toe bij NEC, dat op 3 december vorig jaar voor het laatst een wedstrijd verloor (1-2 tegen Ajax). Dirk Proper illustreerde het ongemak bij de uitploeg het best met een veel te harde charge, die tussen geel en rood inhing. In de slotfase waren er nog wel enkele mogelijkheden voor NEC, onder andere via Koki Ogawa, maar RKC bleef relatief eenvoudig overeind en wist zich gesteund door de uitmuntend keepende Vaessen.

NEC had bij een overwinning de zesde plek kunnen innemen en had daarmee ook zicht gehad op nummer vijf Ajax, maar het mocht niet zo zijn voor het team van trainer Rogier Meijer, die hun slechtste wedstrijd in lange tijd speelden. Dat was uiteraard ook de verdienste van RKC, dat een solide basis legde in de eerste helft en voor het eerst sinds 25 november vorig jaar weer eens zegevierde. Het gaatje naar FC Volendam en Vitesse is nu zes punten, terwijl nummer 15 Heracles Almelo nog maar op één punt staat.