Rotterdamse derby op Het Kasteel eindigt opnieuw in een gelijkspel

De schoonheid van de treffer van Camiel Neghli voor Sparta was groot
De schoonheid van de treffer van Camiel Neghli voor Sparta was grootProfimedia
Sparta en Feyenoord hebben zondagmiddag op Het Kasteel met 1-1 gelijkgespeeld in de derde speelronde van de Eredivisie. Vorig jaar was 2-2 nog de eindstand in de beginfase van de competitie. Camiel Neghli voor Sparta en Quinten Timber voor Feyenoord waren de beide goalgetters in de Rotterdamse derby. Feyenoord staat nu zesde met 5 uit 3. Sparta speelde driemaal gelijk en staat tiende.

Bij Feyenoord maakte Gijs Smal zijn basisdebuut door een blessure bij Hugo Bueno. Ook Bart Nieuwkoop en Antoni Milambo ontbraken bij de uitploeg en zo waren er ook basisplaatsen voor Gjivai Zechiël en Thomas Beelen. Doelman Justin Bijlow zat nog op de bank bij de Rotterdammers en zou na afloop afreizen naar Southampton voor een medische keuring.

Pasklaar

In de eerste helft kwam Feyenoord er niet echt aan te pas op Het Kasteel en was er sowieso weinig gevaar voor de beide doelen. Het was op die manier niet een wedstrijd voor Sparta-doelman Nick Olij om zich extra in de kijker te spelen voor de stadgenoot. Doelman Timon Wellenreuther, die nog nooit een competitieduel met Feyenoord verloor, deed wel op een opmerkelijke manier van zich spreken.

In de 34ste minuut kwam hij heel ver buiten zijn zestien meter om een ongelijk duel aan te gaan met de Belg Arno Verschueren. Scheidsrechter Alex Bos besloot voordeel te geven en zo kon het gebeuren dat Tobias Lauritsen de bal pasklaar legde voor Camiel Neghli die werkelijk waar op prachtige wijze de bal over zo’n 30 meter – met één stuit – in de linker kruising te dirigeren: 1-0. Het kon uiteindelijk ook de goedkeurig van de VAR wegdragen en zo ging de thuisploeg met een voorsprong de rust in.

Geen penalty

In de tweede helft was het de thuisploeg die nog steeds het meest dreigend was met onder meer Lauritsen die in de rebound van een redding van Wellenreuther nipt naast schoot. Quinten Timber bracht Feyenoord vervolgens na exact een uur spelen redelijk tegen de verhouding in op 1-1. Een minuut later kwamen de gasten met een man minder te staan na een tweede gele kaart voor Ramiz Zerrouki. Hij ontbreekt daardoor volgende week in de klassieker tegen Ajax.

Ook Timber ging vervolgens op de bon wat even later de reden leek voor trainer Brian Priske om de goalgetter te vervangen. Neghli kreeg een geweldige mogelijkheid om Sparta opnieuw op voorsprong te brengen, maar faalde. Aan de overkant ontsnapte Sparta aan een strafschop toen Mike Eerdhuijzen vlak buiten het strafschopgebied een overtreding maakte. VAR Dennis Higler zette een streep door de penalty die Bos al gegeven had.

In het slotkwartier kwam er geen verandering meer in de score en zo heeft Feyenoord nu al vier verliespunten en staat het zesde op de ranglijst van de Eredivisie met 5 uit 3. Sparta is de nummer tien na driemaal een gelijkspel.