Sparta eenzame koploper Eredivisie na overwinning bij sc Heerenveen

Spartanen vieren de zege en het behalen van de koppositie
Spartanen vieren de zege en het behalen van de koppositieANP
Sparta heeft de strijd om de eerste plaats in de Eredivisie gewonnen van sc Heerenveen. De nieuwe koploper uit Rotterdam was op bezoek in Friesland met 3-1 te sterk voor de thuisploeg.

Voor aanvang wisten beide ploegen dat de eerste plaats mogelijk was. Heerenveen had 6 punten gepakt uit de eerste twee duels, na zeges op RKC Waalwijk (3-1) en FC Utrecht (0-2), terwijl Sparta 4 punten had na een overwinning op PEC Zwolle (1-2) en een gelijkspel tegen Feyenoord (2-2). De Friezen hadden zodoende genoeg aan een punt voor de koppositie, de Rotterdamse ploeg moest winnen.

Heerenveen maakte in de openingsfase het meeste aanspraak op een voorsprong. Sparta-keeper Nick Olij redde op inzetten van onder anderen Ion Nicolaescu en Mats Köhlert, terwijl Osame Sahraoui de paal raakte. Het was echter Sparta dat in de 34e minuut de score opende via Tobias Lauritsen. Na een schot op de paal van Koki Saito werkte de Noorse aanvaller de rebound achter doelman Andries Noppert (1-0).

Statistieken Heerenveen-Sparta
Statistieken Heerenveen-SpartaFlashscore

Rode kaart

Sparta verdubbelde de voorsprong in de 53e minuut na een fout van Noppert. De Oranje-international gaf een rebound weg bij een schot van Arno Verschueren, waarna Saito de bal binnenkopte. De Japanner tekende vijf minuten later met een doeltreffend schot ook voor de 3-0. Heerenveen deed twintig minuten voor tijd nog wat terug via Pawel Bochniewicz, maar verder kwam de thuisploeg niet. Thom Haye van Heerenveen kreeg in de blessuretijd nog rood na een onbezonnen tackle.

Met de zege komt koploper Sparta op 7 punten uit drie wedstrijden. AZ, FC Twente en PSV hebben 1 punt minder na twee duels, terwijl Ajax op 4 punten staat. De vier ploegen kwamen dit weekend niet in actie vanwege hun Europese verplichtingen en zouden de Rotterdammers kunnen passeren als ze hun inhaalwedstrijden winnen.