Team van de Week: een Feyenoord-voorhoede en een Sittard-middenveld domineren

Igor Paixao is de Speler van de Week
Igor Paixao is de Speler van de WeekProfimedia
Elke week selecteert Flashscore op basis van spelersratings het Team van de Week. Het team van de tweede speelronde wordt gedomineerd door Fortuna Sittard en Feyenoord, die allebei ruime zeges boekten en beide drie spelers afvaardigen. De vijf andere clubs die dit weekend wonnen leveren elk een speler.

Etienne Vaessen (FC Groningen) 7,7

FC Groningen boekte een 1-2 zege op bezoek bij RKC Waalwijk en gezien de veldverhoudingen had die score wel groter uit kunnen pakken. Doelman Etienne Vaessen baarde opzien door in de slotfase theatraal naar de grond te gaan na een heel zacht kopstootje van RKC-spits Oskar Zawada, die vervolgens rood kreeg te zien. Vaessen gaf achteraf toe dat hij niet juist handelde, maar los daarvan keepte hij een prima wedstrijd. De Surinaams international verrichtte zes reddingen om de overwinning mogelijk te maken en had geen schuld aan het Waalwijkse tegendoelpunt.

Seiya Maikuma (AZ) 7,9

Het vertrek van Yuki Sugawara naar Southampton leverde aanvankelijk een groot gat op op de rechtsbackpositie van AZ. Het is inmiddels duidelijk dat dat gat perfect gevuld is door zijn landgenoot, Seiya Maikuma. In de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen NEC zaterdag stond hij als een rots aan de rechterkant, met 13 van de 18 duels gewonnen en zes tackles, zonder zich een keer te laten passeren. Ook in de opbouw liet hij zien van waarde te zijn, met drie goede dribbels en een aantal lange ballen.

Jan Van den Bergh (NAC Breda) 8,1

Vorige week verloor NAC Breda nog met klinkende cijfers in Groningen, maar in de laatste wedstrijd van deze speelronde kondigde het zijn terugkomst op het hoogste niveau aan door recordkampioen Ajax met 2-1 te verslaan in het eigen Rat Verlegh Stadion. Een centraal figuur in die daverende overwinning was centrale verdediger Jan Van den Bergh. De gehele wedstrijd hadden de bezoekers uit Amsterdam alle moeite met de compacte verdediging van de Bredanaars en Van den Bergh was daarin belangrijk met twee blocks en drie onderscheppingen. Wellicht belangrijker nog dan zijn verdedigende werk was de winnende treffer van de aanvoerder in de blessuretijd van de wedstrijd. De Belg stond goed opgesteld om de voorzet van Raul Paula bij de tweede paal binnen te koppen tot explosie van het thuispubliek.

Mitchell Dijks (Fortuna Sittard) 8,5

Net als FC Groningen boekte Fortuna Sittard al zijn tweede overwinning van het seizoen, ditmaal werd Almere City met 3-0 over de knie gelegd. De eerste van drie Sittard-spelers in het Team van de Week is linksback Mitchell Dijks. In de 51e minuut gaf hij al een pass op Makan Aiko die een assist had moeten zijn, in de 58e gebeurde dat wederom, maar pas in de 68e mocht hij hem noteren. Deze betrof geen afgemeten dieptepass of piekfijne voorzet, maar een simpel balletje breed op Kristoffer Peterson bij de zijlijn, die tot verbazing van vriend en vijand de bal vervolgens van buiten de zestien in de verre kruising krulde.

Johan Bakayoko (PSV) 8,1

Het was een zware bevalling voor PSV om de drie punten mee te nemen uit Almelo en pas vanaf de 59e minuut stond het op voorsprong in de met 1-3 gewonnen wedstrijd tegen Heracles. Het doelpunt dat voor die voorsprong zorgde kwam op naam van Johan Bakayoko, hoewel er enig geluk bij kwam kijken. Hij pikte de bal op en dribbelde gemakkelijk het zestienmetergebied in, waar hij de trekker overhaalde en door een touché van Ivan Mesik zijn inzet langs doelman Fabian de Keijzer zag rollen. Het was niet de eerste keer die middag dat Mesik zijn eigen keeper verschalkte, maar omdat de baan van het schot al richting doel was kwam de treffer toch op naam van Bakayoko. Hij zorgde bij zijn wissel nog voor mooie beelden door zijn shirt aan een dolgelukkige Heracles-fan te geven.

Alen Halilovic (Fortuna Sittard) 8,4

De ambitieuze Alen Halilovic probeert zichzelf in de kijker te spelen bij grotere clubs en kent wat dat betreft een behoorlijke seizoensstart. Na zijn doelpunt tegen Go Ahead Eagles vorige week was hij dit weekend tegen Almere City wederom trefzeker. Na een kwart wedstrijd kwam hij goed voor zijn man in de zestien en schoot hard raak. Ook speelde hij een bijzondere rol bij de 3-0 door met een schot beide palen te raken en bovendien had hij een passnauwkeurigheidspercentage van liefst 94. Een prima stukje reclame richting clubs die erover nadenken om zijn afkoopclausule te activeren.

Het Eredivisie Team van de Week na speelronde 2
Het Eredivisie Team van de Week na speelronde 2Flashscore

Josip Mitrovic (Fortuna Sittard) 8,4

Josip Mitrovic speelde zijn tweede wedstrijd voor Fortuna Sittard na zijn komst van het Kroatische HNK Gorica, en daarin scoorde hij zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club. Hij stond aan het eindstation van een carambool waarbij een eerder genoemd schot van Halilovic via beide palen terugstuiterde en Mitrovic op het juiste moment op de juiste plaats stond om de rebound in het netje te schuiven. Met vijf tackles stond hij ook verdedigend zijn mannetje op het middenveld.

Ringo Meerveld (Willem II) 8,0

De beste speler bij de knappe 2-0 overwinning van Willem II op Go Ahead Eagles was Ringo Meerveld. Hij creëerde constant gevaar vanaf het linkermiddenveld met zijn dribbels en passes, waaronder de pass op Cisse Sandra, die resulteerde in de penalty waarmee Willem II op 1-0 kwam. Het hoogtepunt van de wedstrijd was echter de 2-0, die van de voet kwam van Meerveld. Hij ontving de bal aan de linkerkant halverwege de helft van de tegenstander, dribbelde richting de zestien en haalde verwoestend de trekker over om de bal in de rechterkruising te strepen.

Calvin Stengs (Feyenoord) 8,4

Het was een bijzondere week voor Calvin Stengs. Het leek erop dat hij een overstap naar de MLS ging maken, maar doordat hij de medische keuring in Londen niet doorstond ging er alsnog een streep door de transfer, tot vreugde van trainer Brian Priske. Die vreugde werd begrijpelijk aan de hand van het optreden van Stengs tijdens de ruime 1-5 overwinning op een zwak PEC Zwolle op zondag. Hij scoorde het mooiste Rotterdamse doelpunt door een geplaatst schot van buiten de zestien in de linkerhoek te krullen en gaf daarna ook nog twee assists.

Santiago Giménez (Feyenoord) 8,5

Tegen Willem II had hij niet zijn wedstrijd, maar bij de overwinning in Zwolle deed hij waar hij voor op het veld staat: scoren. Santiago Gimenez vond in de eerste helft al het net, maar door die treffer ging een streep wegens buitenspel. In de tweede helft was hij gelukkiger. Eerst maakte hij de 4-0 na slecht uitverdedigen van de tegenstander, drie minuten later nam hij ook Feyenoords vijfde voor zijn rekening nadat Stengs hem een-op-een zette met doelman Jasper Schendelaar.

Igor Paixão (Feyenoord) 8,9

De derde Rotterdamse aanvaller in het Team van de Week, en ook gelijk de Speler van de Week, is Igor Paixao. Hij opende al vroeg in de wedstrijd de score door een fijne voorzet van debutant Hugo Bueno goed raak te koppen. Aan het begin van de tweede helft gaf hij ook de assist op de 2-0 van Stengs. Zijn hogere score ten opzichte van Gimenez en Stengs komt voort uit het werk op het middenveld dat hij verrichtte: met drie tackles en een passnauwkeurigheid van 88 procent speelde hij een belangrijke rol op het hele veld.