Twente door doelpunt Ugalde in blessuretijd gelukkigste in leuk duel bij Heerenveen

Tussenstand
TussenstandFlashshare
FC Twente heeft door een doelpunt in de blessuretijd van de tweede helft met 1-2 gewonnen bij sc Heerenveen. De ploeg uit Enschede was voor rust de betere en kwam verdiend op voorsprong door een mooie teamgoal van Vaclac Cerny. De Tukkers verzuimden door te drukken en zagen de thuisploeg vlak voor rust uit het niets op gelijke hoogte komen via een zwabberbal van Thom Haye. Na rust volgde een aantrekkelijke wedstrijd waarin Twente de gelukkige was met de winnende goal van één van de uitblinkers, Manfred Ugalde, in de 93e minuut. De wedstrijd was de eerste van een tweeluik die moet bepalen wie er doorgaat naar de finale van de play-offs voor Europees voetbal.

Eerste helft

Er zijn weinig verrassingen te melden in de basiself, op natuurlijk de doelman van Heerenveen na. Hij speelt zijn tweede wedstrijd op rij voor de Friezen sinds een heupblessure. Het Abe Lenstra Stadion is goed gevuld met ruim 20.000 toeschouwers. Het uitvak staat ook lekker vol.

De openingsfase is aantrekkelijk. FC Twente is een paar keer gevaarlijk aanwezig in het strafschopgebied van Heerenveen, dat de bal steeds paniekerig wegwerkt. In de tegenstoot is de thuisploeg dan weer dreigend. De bezoekers zijn voetballend duidelijk de bovenliggende ploeg.

Dat komt tot uiting in de schitterende 0-1 van Vaclav Cerny ('19). De Tsjech en man in vorm rondt een dubbele één-twee prachtig af. Cerny zet de combinatie met Manfred Ugalde zelf op en schuift de bal beheerst langs Noppert. Niet lang daarna kan Sydney van Hooijdonk op Lars Unnerstall af, maar de Duitse keeper van Twente redt knap. De vlag voor buitenspel leek onterecht.

Twente blijft in het vervolg van de eerste helft de sterkste ploeg. Ugalde schiet twee keer op goal. De eerste poging belandt op de arm van Thom Haye, maar de arbiter en VAR vinden het niet opzettelijk hands. Bij het tweede schot let Syb van Ottele op. Hij steekt er middels zijn voet een stokje voor.

Toch wel uit het niets komt de thuisploeg in de blessuretijd op gelijke hoogte. Haye krijgt de bal van Osame Sahraoui en haalt van ver uit. De zwabberbal verdwijnt door het midden langs Unnerstall. Deze moet voor de doelman zijn, al is het ook goed van de 28-jarige middenvelder dat hij het een keer probeert. Het is het eerste schot op doel van de Friezen. De Expected Goals (xG) staan bij de thee op 0.13 - 0.91.

Tweede helft

Heerenveen neemt in de eerste tien minuten na rust het initiatief en zet veel meer druk dan voor rust. Het leidt tot kansen, maar automatisch wordt er ook meer ruimte weggegeven. Voor de (neutrale) kijker is het in ieder geval leuk om naar te kijken.

De inzet van de thuisploeg leidt in de 55e minuut ook tot een gevaarlijk moment. Van Ottele speelt een bal iets te ver voor zich uit en raakt in een poging de bal te spelen Ramiz Zerrouki. Dat ziet er hard uit, maar omdat de toekomstig Feyenoorder iets opspringt valt de schade mee. De in Nijmegen geboren verdediger van Heerenveen krijgt geel

Na een uur spelen is daar opeens weer Ugalde. Hij slalomt door de Friese verdediging en wipt de bal over Noppert. Gelukkig voor de thuisploeg staat Paweł Bochniewicz op de doellijn om de bal weg te werken. Gelijk daarna krijgt Twente op zo’n 22 meter van de goal een vrije trap, na een harde overtreding van Milan van Ewijk. Michel Vlap krijgt de bal alleen niet tussen de palen.

Heerenveen geeft niet op. Sahraoui, die een goede wedstrijd speelt, besluit maar eens uit te halen vanaf links in de korte hoek, maar deze keer krijgt Unnerstall wel de vuisten op de bal. Nog geen minuut later haalt Simon Olsson uit, maar zijn schot gaat rakelings langs de voor de thuisploeg verkeerde kant van de paal. Met nog 20 minuten op de klok is niet te voorspellen hoe deze wedstrijd eindigt.

De volgende grote kans is een kwartier voor tijd voor Twente. Wout Brama, die Zerrouki net vervangen heeft, heeft een slimme steekpass in huis op Ugalde. Die loopt zich vast op de verdediging van Heerenveen, maar de klutsbal belandt voor de voeten van Joshua Brenet, die lichtelijk in paniek de bal niet tussen de palen krijgt.

In de slotfase gaat het tempo er wat uit door de vele wissels en gele kaarten. Bij Twente komen Sem Steijn, Ricky van Wolfswinkel, Mathias Kjolo en Daan Rots. Bij de thuisploeg mogen Che Nunnely, Jeffrey Bruma en Pelle van Amersfoort proberen de wedstrijd voor Heerenveen te winnen. Eén van die invallers bij Twente, Van Wolfswinkel, krijgt vijf minuten voor tijd een goede kans, maar Noppert ligt bij de eerste paal in de weg.

In de blessuretijd is daar bijna de 2-1 voor Heerenveen. Invaller Daniel Seland Karlsbakk neemt een dieptepass goed mee, maar hij krijgt de bal niet over de doellijn. In de rebound is het nota bene Twente-verdediger Smal die de bal op de eigen doelpaal schiet. In de tegenstoot is het warempel raak voor Twente. Ugalde haalt uit en poort Noppert voor de 1-2. Die klap komt de ploeg van Kees van Wonderen niet meer te boven en dus wacht Heerenveen een zware taak in de Grolsch Veste, waar Twente het hele seizoen geen enkele wedstrijd verloor. Aftrap is zondagmiddag om 14.30 uur.