Vitesse trapt vrijdagavond om 20.00 de tiende speelronde af in hoop op eerste thuiszege

Marco van Ginkel is de clubtopscorer van Vitesse met drie treffers
Marco van Ginkel is de clubtopscorer van Vitesse met drie treffersAFP
Vitesse komt dit seizoen maar erg moeilijk tot scoren en heeft in eigen huis nog geen enkele wedstrijd gewonnen. Of PEC Zwolle de ideale tegenstander is om daar verandering in te brengen zal maar moeten blijken, want de Blauwvingers wonnen vorige week nog met 2-4 bij Excelsior.

Het Vitesse van Phillip Cocu kwam in zes van de laatste zeven wedstrijden niet tot scoren en is met een totaal van zes treffers dan ook het minst productieve team van de Eredivisie. Vooral in eigen huis weet de ploeg nog niet te overtuigen, met slechts één punt en één doelpunt in de eerste vier thuiswedstrijden. De Arnhemmers zien gemiddeld dan ook de minste doelpunten vallen van alle teams uit de competitie, met een gemiddelde van 2,3 per wedstrijd, wat erg laag is voor Nederlandse begrippen.

Een opvallend gegeven is dat Vitesse de helft van de zes treffers van dit seizoen maakte na de 85e minuut, dus tegenstander PEC Zwolle zal tot de laatste seconde scherp moeten blijven in Arnhem. Vitesse doet het over het algemeen sowieso naar behoren in wedstrijden tegen de tegenstander van komend weekeinde. Zo leverden de laatste drie onderlinge duels allemaal een Arnhemse zege op.

De Zwollenaren zelf hebben dan weer als voordeel dat zij deze jaargang juist beter presteren in uitwedstrijden. Afgelopen weekend wisten de Blauwvingers bijvoorbeeld nog met 2-4 te winnen van stuntploeg Excelsior, terwijl centrumspits Ferdy Druijff in de eerste helft al geblesseerd uitviel. Inmiddels is bekend dat hij een hamstringblessure heeft opgelopen en voorlopig dus niet meer in actie kan komen, maar zijn vervanger Apostolos Vellios was direct belangrijk met twee treffers.

De Griekse aanvaller heeft samen met collega-spits Lennart Thy al evenveel doelpunten voor zijn rekening genomen als de volledige selectie van Vitesse, maar PEC heeft dit seizoen wel meer tegentreffers geïncasseerd dan de Arnhemmers (zestien om vijftien). Odysseus Velanas wordt de laatste weken beloond met een basisplaats en dat werpt zijn vruchten af: de 25-jarige Griekse Nederlander bereidde dit seizoen al drie doelpunten voor, waarvan twee in zijn laatste drie duels.

Spelers om in de gaten te houden

Marco van Ginkel is dit seizoen de clubtopscorer van Vitesse met drie treffers, maar in zijn acht wedstrijden tegen PEC was hij in totaal juist verantwoordelijk voor drie assists. Thy scoorde in drie van zijn zeven basisplaatsen tegen Vitesse.

Hot stat: Vitesse zag in de laatste negen wedstrijden tegen PEC geen enkel gelijkspel (W7, V2).