VVV-Venlo en Almere beginnen aan halve finale om promotie

Almere won voor het laatst in Venlo in 2006
Almere won voor het laatst in Venlo in 2006ANP
Nog drie ploegen zijn er in de race om de nummer 16 van de Eredivisie, FC Emmen, het leven zuur te maken. VVV-Venlo rekenende zaterdagavond in Tilburg af met Willem II en Almere had vrijdag ook al een verlenging nodig tegen FC Eindhoven. Kortom, twee ploegen die flink zijn warmgedraaid en al 210 minuten play-offs in de benen hebben. Aanvang is vanavond 20.00 uur.

Het verhaal van VVV-Venlo is genoegzaam bekend. Na een redelijk stabiel seizoen kwam in het voorjaar de klad wat in de prestaties, maar de play-offdeelname lieten de Limburgers zich door een korte eindsprint niet meer door de vingers glippen. Met een zevende plek op de eindranglijst was VVV-Venlo geen favoriet tegen Willem II, maar bleek wel een hele taaie tegenstander.

De 3-2 in eigen huis was een haast perfecte basis voor een slopend tweede duel. En dat zat hem dan met name in het scoreverloop. Willem II verspeelde namelijk een 2-0 voorsprong in de vijf minuten voor rust. In de tweede helft in Venlo kwam VVV nog één keer tot scoren. De return in Tilburg was al even zenuwslopend. Opnieuw nam Willem II een 2-0 voorsprong, maar een kwartier voor het einde van de tweede helft was het VVV dat – opnieuw in de persoon van Nick Venema – een hele belangrijke treffer aantekende. Invaller Ozcan Yasar voorkwam in de extra tijd van de verlenging een strafschopserie.

Tegenstander

Hoe anders was toch de aanloop van Almere City, de nummer 3 van de reguliere competitie. Het hele seizoen ging de ploeg uit Flevoland in de slipstream mee van PEC Zwolle en Heracles Almelo. Met thuisvoordeel tegen FC Eindhoven en in de halve finale is Almere City op papier de sterkste tegenstander die FC Emmen kan treffen in de strijd om handhaving. Maar daar stak FC Eindhoven toch bijna een stokje voor door in eigen huis alvast met 1-0 een mooie basis te leggen.

De return in Almere was zenuwslopend. Een ware stormloop leverde in de 80ste minuut een doelpunt op voor de thuisploeg. Vier minuten later leek een rake strafschop voor FC Eindhoven heel goed nieuws, maar in de vierde minuut van de extra tijd dwong Anthony Limbombe alsnog een verlenging af. In die tweemaal vijftien minuten kwam Rajiv van la Parra ook nog eens tot scoren en zo schoot hij Almere naar de halve finale.

Historie

De match-up tussen VVV en Almere is best pikant. Voor de eerste en enige overwinning van Almere op VVV moeten we terug naar het jaar 2006, toen Almere in Venlo met 1-0 won. Almere pakte in eigen huis voor het laatst een punt in 2015 toen het 3-3 werd. Dit seizoen won VVV thuis met 3-0 en uit in Almere met 3-1. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar het is wel duidelijk dat Almere opnieuw geschiedenis zal moeten schrijven om de finale tegen Emmen of NAC Breda te mogen spelen.