Zeer enerverende clash tussen Heracles en Ajax eindigt in Amsterdamse zege

Wout Weghorst eiste een hoofdrol op in Almelo met twee doelpunten
Wout Weghorst eiste een hoofdrol op in Almelo met twee doelpuntenMarcel van Dorst/DeFodi Images/S / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ajax heeft na een bijzonder vermakelijke wedstrijd de overwinning gepakt op Heracles. Het werd in Almelo 3-4 in een wedstrijd die alle kanten opging. De ploeg uit Amsterdam komt door de overwinning op 16 punten uit zeven wedstrijden en komt op de derde plek te staan. Het loopt nog twee wedstrijden achter op het schema maar doet prima zaken in de Eredivisie. Heracles heeft negen punten en staat 14e.

Vroeg in de wedstrijd werd Kenneth Taylor onderuit gehaald op een prettige plek voor een vrije trap. Jordan Henderson legde aan, maar schoot hard in de muur. In de negende minuut had Brian Brobbey de score moeten openen, maar hij stond op het verkeerde been om de bal van heel dichtbij in een open doel te schieten. Ondanks het vroege aandringen van Ajax was het Heracles dat de score opende. In de 12e minuut slaagden de Amsterdammers er niet in een rommelige aanval van de tegenstander af te stoppen en na een dribbel van Shiloh 't Zand tikte Devyne Rensch de bal voor de voeten van Luka Kulenovic, die kon uithalen en scoren.

In de 19e minuut werd Heracles weer gevaarlijk met een schot, maar doelman Remko Pasveer bracht ditmaal redding. Het spel was niet altijd sprankelend, maar Ajax kwam na een kwart wedstrijd op 1-1. Bertrand Traore trok vanaf rechts naar binnen en haalde uit met links. Een verdediger kon het schot blokken, maar Davy Klaassen stond op de juiste plek om de rebound binnen te prikken. Het hoogtepunt van een wedstrijd vol hoogtepunten volgde twee minuten later. Mario Engels zag Pasveer ver voor zijn doel staan en realiseerde zich dat de goalie recht in de zon keek. Hij haalde vanaf eigen helft direct de trekker over en tot verbazing en bewondering van vriend en vijand zeilde de bal over Pasveer heen, het doel in.

Niet veel later stond het weer gelijk. Dit keer was het Mika Godts die vanaf links naar binnen trok en met rechts uithaalde. Doelman Fabian de Keijzer kon redding brengen, maar waar Traore net de schutter was, was hij nu het eindstation en schoot de rebound binnen. Heracles kwam snel daarna gevaarlijk dichtbij een derde voorsprong, maar de kopbal van Damon Mirani uit de hoekschop van Daniel van Kaam ging naast. Ajax zocht in de laatste minuten nog de aanval, maar kwam niet tot kansen en de enerverende eerste helft eindigde met een 2-2 tussenstand.

Tweede helft

Na een minuut spelen in de tweede helft had Brobbey weer een grote kans, maar een uitstekend reflex van De Keijzer bracht redding op zijn poging van heel dichtbij. Aan de andere kant was Engels vier minuten later dicht bij de Almelose voorsprong. Hij ging recht op Pasveer af, maar de 40-jarige doelman kon het schot net genoeg toucheren om deze tegen de paal aan te laten rollen. Weer vier minuten later werd Traore in de zestien schijnbaar onderuit gehaald door een verdediger, maar zowel de scheidsrechter als de VAR besloot geen strafschop te geven.

In de 63e minuut werd het alsnog 2-3 voor Ajax. Wout Weghorst had geen vijf minuten geleden de stuntelende Brobbey vervangen en knikte een mooie voorzet van Hato ver buiten bereik van De Keijzer binnen, waardoor de Amsterdammers voor het eerst op voorsprong kwamen. Suf Podgoreanu hoopte direct daarop een antwoord voor Heracles te produceren, maar zijn pegel op de onderkant van de lat stuiterde niet het doel in. 20 minuten voor het einde tikte Ivan Mesik de 3-3 binnen, althans dat dacht hij, de grensrechter stak zijn vlag omhoog want het was duidelijk buitenspel. Niet veel later werd het alsnog 3-3 door het tweede doelpunt van Kulenovic. Ruben Roosken gaf een perfecte voorzet vanaf links en de Kroatische spits kwam goed voor zijn man om in het hoekje raak te prikken.

In de 80e minuut maakte Thomas Bruns een overtreding op Weghorst die richting een afvallende bal sprintte in de zestien. Het resulteerde in een strafschop voor Ajax, die aanvoerder Henderson gunde aan de spits. Hij trok zich niets aan van de pogingen hem uit zijn concentratie te halen en ramde de penalty keihard in het dak van het doel voor de 4-3 voorsprong.

Niet lang daarna stortte het in voor Heracles. Brian de Keersmaecker maakte een onnodige overtreding op Weghorst en moest zijn tweede gele kaart incasseren. De thuisclub probeerde nog halfslachtig voor een slotoffensief te gaan, maar verder dan een te hoog afstandsschot van de ingevallen Juho Talvitie kwam het niet. Anton Gaaei had in de een-op-een de 3-5 moeten scoren, maar zijn inzet ging naast.