Ajax met heel veel moeite en geluk naar achtste finales Conference League

Taylor scoorde in verlenging de 1-2
Taylor scoorde in verlenging de 1-2ANP
Kenneth Taylor heeft Ajax naar de achtste finales van de Conference League geschoten. De ingevallen middenvelder, de laatste weken uitgefloten door het Amsterdamse publiek, maakte bij Bodø/Glimt in de slotfase van het de tweede helft van de verlenging het winnende doelpunt (1-2).

Dat was net voldoende voor Ajax, na een gelijkspel vorige week in de Johan Cruijfff ArenA (2-2). De zege was niet verdiend, op basis van de kansenverhouding, die ver in het voordeel van de thuisploeg was.

In een poging zijn defensie enigszins te ontlasten koos trainer John van 't Schip voor twee verdedigende middenvelders. Ajax liet het meeste balbezit aan de Noorse kampioen en liet zich regelmatig terug op eigen helft zakken. Ook met twee verdedigende middenvelders gaf Ajax nog veel kansen weg. Diant Ramaj voorkwam met reflexen de openingstreffer van Hakon Evjen en Ulrik Saltnes. De keeper kwam goed weg toen Fredrik André Bjørkan rakelings overschoot. Ajax werd slechts eenmaal gevaarlijk voor rust, maar toen was het wel raak. Steven Berghuis scoorde, op aangeven van Brian Brobbey die even later geblesseerd afhaakte.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Blessures

De blessure van de spits in vorm betekende weer een teleurstelling voor trainer Van 't Schip, die geen beroep kon doen op de geblesseerde Steven Bergwijn, Jordan Henderson en Tristan Gooijer. De coach liet de controlerende middenvelders Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic aan de aftrap verschijnen en koos ook voor Borna Sosa en Carlos Forbs.

Josip Sutalo bracht Ajax in de openingsfase van de tweede helft verder in de problemen. De Kroaat, aangetrokken voor 20 miljoen euro, liep de doorgebroken Evjen tegen de grond en kreeg een rode kaart. Zonder Sutalo ontsnapte Ajax in korte tijd tweemaal aan de gelijkmaker. Sosa gleed een bal van de doellijn en Patrick Berg schoot op de lat.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

Strafschop

Ajax leek met negen man verder te moeten toen Sosa de bal met een arm uit het doel werkte. Maar de Griekse arbiter Tasos Sidiropoulos floot niet voor een strafschop en hield een rode kaart op zak. Hij oordeelde dat Brede Moe een overtreding op Ramaj had gemaakt.

De arbiter stuurde in de 65e minuut ook Albert Grønbæk van de thuisploeg met een tweede gele kaart van het veld, na een overtreding op Tahirovic. De middenvelder scoorde vorige week tweemaal in de ArenA. Berg sleepte in de 83e minuut met een doeltreffend schot via de binnenkant van de paal een verlenging uit het vuur voor de thuisploeg. Ajax wankelde ook in de extra tijd, maar werd gered door Taylor en Ramaj die nog een schot van Berg tegen de lat tikte.