Ajax vecht zich na rode kaart Bodø/Glimt in blessuretijd naar gelijkspel

Opluchting en blijdschap na de 2-2
Opluchting en blijdschap na de 2-2ANP
Ajax is in blessuretijd van de thuiswedstrijd tegen Bodø/Glimt ontsnapt aan de zoveelste grote teleurstelling van dit seizoen. Met dank aan doelpunten van de ingevallen Branco van den Boomen en Steven Berghuis houdt de club met een gelijkspel (2-2) uitzicht op een plek in de achtste finales van de Conference League.

Ajax leek ook zwaar tekort te schieten op het derde niveau voor clubs in Europa en keek na 63 minuten tegen een achterstand van 2-0 aan, na twee treffers van Albert Grønbæk. Maar de ingevallen verdediger Odin Bjørtuft werkte in de 91e minuut Brian Brobbey naar de grond en Van den Boomen hield zijn zenuwen in bedwang vanaf elf meter. Berghuis liet een van de halvefinalisten van de Champions League van 2019 in de 97e minuut opnieuw juichen.

Ajax staat volgende week op kunstgras in het noorden van Noorwegen nog steeds voor een zware opgave om zich te plaatsen voor de achtste finales. Maar het zwaarbevochten gelijkspel biedt meer perspectief dan een pijnlijke nederlaag van 2-0 waarop de club leek af te stevenen.

Lastig voetballen

Ajax merkte dat het lastig voetballen is tegen Bodø/Glimt. De kampioen van Noorwegen kan goed verdedigen en heeft fysiek sterke spelers met een groot loopvermogen. De club schakelde AZ al eens uit in Europa en won twee jaar geleden over twee duels met 5-1 van Celtic. Dit seizoen werd Besiktas naar twee nederlagen gespeeld. Maar hoogtepunten waren toch wel twee overwinningen op AS Roma (6-1, 2-1), de huidige tegenstander van Feyenoord in de Europa League.

Trainer John van 't Schip had geen plaats meer in zijn basisploeg voor Borna Sosa en Carlos Forbs, de twee grootste dissonanten van het verloren uitduel van zondag met sc Heerenveen (3-2). Hij liet Chuba Akpom aan de aftrap verschijnen en kon ook weer beschikken over de herstelde Devyne Rensch. De coach van Ajax eiste opperste concentratie van zijn spelers en benadrukte eveneens dat ze compact moesten verdedigen. Dat bleek opnieuw teveel gevraagd voor veel van zijn spelers.

Blessuretijd

Akpom was in de 14e minuut dicht bij de openingstreffer, maar doelman Kjetil Haug tikte de bal nog net tegen lat. Twee minuten later sloeg Bodø/Glimt na een snelle aanval wel toe. Grønbæk verraste keeper Diant Ramaj met een zacht schot in de hoek (0-1), na slap verdedigen van Ajax.

Bodø/Glimt leunde na de openingstreffer nog meer achterover en Ajax creëerde nauwelijks kansen. Het duel leek gespeeld toen Grønbæk in de 63e minuut profiteerde van een fout van Tristan Gooijer. Maar Van den Boomen en Berghuis verhoogden in blessuretijd alsnog de kansen van de thuisploeg voor een plek in de achtste finales.