AZ maakt enorme flater en geeft na rust 3-0 voorsprong weg bij Zrinjski Mostar

Teleurstelling bij spelers van AZ
Teleurstelling bij spelers van AZ ANP
AZ heeft zich na een 3-0-voorsprong in het eerste duel in de groepsfase van de Conference League alsnog laten verrassen door Zrinjski Mostar. De verliezend halvefinalist van vorig seizoen uit Alkmaar ging door vier tegentreffers in de tweede helft met 4-3 ten onder in Bosnië en Herzegovina. Het was vooral aan AZ-doelman Mathew Ryan te wijten dat de Bosnische kampioen de wedstrijd nog won.

Myron van Brederode zette AZ al in de 10e minuut op voorsprong. De aanvaller kon bij de tweede paal vrij inschieten na een goede voorzet van de Zweed Mayckel Lahdo. Ook bij de 2-0 verdedigde de Bosnische kampioen niet goed. Sven Mijnans schoot uit de rebound raak na een kopbal van Dani de Wit. Uit de draai maakte De Wit zelf de 3-0 vlak voor rust.

Er leek dan ook niks aan de hand voor AZ. Ook toen Ryan in de fout ging bij een directe vrije trap van Zvonimir Kozulj van grote afstand, leek de club uit Alkmaar niet al te veel te hoeven vrezen voor de huidige nummer 10 van Bosnië.

Naast gekopt

Spits Vangelis Pavlidis kon AZ weer op een marge van drie treffers brengen, maar de Griek raakte de paal. Meteen daarna belandde een mislukte voorzet van Mostar-speler Josip Corluka op fraaie wijze in de verre hoek. Keeper Ryan leek wel bij die bal te hebben gekund als hij goed zou hebben gesprongen. Met nog 20 minuten te spelen werd het gelijk door een hard afstandsschot van Aldin Hrvanovic. Dat vierde de Bosniër door zijn shirt uit te trekken.

De vreugde bij Zrinjski Mostar, de voormalige club van Kroatisch international Luka Modric, werd nog groter. In de 81e minuut werkte Kozulj een rebound binnen van dichtbij. Ook Kozulj trok uit ongeloof zijn shirt uit. Pavlidis kreeg nog de kans op de late gelijkmaker, maar hij kopte naast.

Legia

Zo is AZ slecht begonnen aan de poging om het succes van vorig seizoen te herhalen. Toen bleek West Ham United in de halve finale te sterk. In deze groepsfase heeft de ploeg van trainer Pascal Jansen nog Aston Villa en Legia Warschau als andere tegenstanders. De Poolse club komt over twee weken naar Alkmaar.