AZ mede dankzij goal Ruben van Bommel naar play-offs Conference League

Ruben van Bommel heeft zojuist de 1-0 gescoord
Ruben van Bommel heeft zojuist de 1-0 gescoordANP
AZ heeft de play-offs van de Conference League bereikt. De ploeg van trainer Pascal Jansen won ook het tweede duel met FC Santa Coloma. Na de 1-0 van vorige week in Andorra werd het in Alkmaar 2-0 voor de thuisclub, mede dankzij een fraai doelpunt van Ruben van Bommel.

De 19-jarige aanvaller, deze zomer overgekomen van MVV Maastricht, had zondag in de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles (5-1) zijn eerste basisplaats al opgeluisterd met een doelpunt en een assist. Tegen Santa Coloma mocht de zoon van oud-international Mark van Bommel opnieuw starten op de plek van de afwezige linksbuiten Jesper Karlsson. Na 40 minuten opende Van Bommel de score. Na voorbereidend werk van Vangelis Pavlidis schoot hij de bal van buiten het zestienmetergebied haast achteloos over de keeper in het doel.

AZ strijdt in de play-offs met SK Brann uit Noorwegen om een plek in het hoofdtoernooi van de Conference League. Het eerste duel is volgende week donderdag in Alkmaar, de return een week later in Bergen.

Aardige aanvallen

AZ kwam na de moeizame zege vorige week in Andorra in de thuiswedstrijd tegen Santa Coloma amper in de problemen. De ploeg van Jansen kreeg in de openingsfase al heel wat kansen om te scoren, maar Pavlidis en Van Bommel stuitten na passes van Sven Mijnans beiden op doelman Josep Gómes. De thuisclub zakte daarna wat weg, maar ging dankzij de eerste Europese treffer van Van Bommel toch met een voorsprong rusten.

In de tweede helft trakteerde AZ het publiek op heel wat aardige aanvallen. Nadat Pavlidis de paal had geraakt en invaller Mayckel Lahdo via de vingertoppen van Gómes op de lat had geschoten, viel in de 78e minuut alsnog de 2-0. Na een actie van de eveneens ingevallen Djordje Mihailovic, die vorige week het enige doelpunt maakte, kon Lahdo het laatste tikje geven.

Vorig jaar halve finales

Vorig seizoen kwalificeerde AZ zich via de voorrondes voor het hoofdtoernooi van de Conference League. De ploeg van Jansen drong vervolgens zelf door tot de halve finales, waarin West Ham United te sterk bleek.