AZ na moeizame pot en via strafschoppenserie naar groepsfase Conference League

AZ viert de winst met de 55 meegereisde supporters
AZ viert de winst met de 55 meegereisde supportersANP
AZ heeft zich met de nodige moeite gekwalificeerd voor de groepsfase van de Conference League. De Alkmaarders van coach Pascal Jansen versloegen SK Brann uit het Noorse Bergen na strafschoppen (6-5). Na verlenging was het duel geëindigd in 3-3 nadat AZ in de reguliere speeltijd een 3-1 voorsprong had weggegeven. De eerste wedstrijd in Almaar was in 1-1 geëindigd.

Bij beide ploegen werden alle vijf de strafschoppen benut. Dani de Wit, Yukinari Sugawara, Jens Odgaard, Sven Mijnans en Djordje Mihailovic scoorden voor AZ. Doelman Mathew Ryan stopte de strafschop van Frederik Børsting en Alexandre Penetra schoot AZ daarna naar de groepsfase.

Jansen had aanvaller Mayckel Lahdo na diens goede invalbeurt in de eerste wedstrijd een basisplaats gegeven. De Zweed zorgde in de twaalfde minuut voor de vroege voorsprong van AZ. Na goed afleggen door Sven Mijnans schoot hij laag in de linkerhoek raak. Nog binnen het half uur werd het 2-0 voor de bezoekers. Dit keer wist Lahdo Mijnans aan te spelen die met een goed geplaatst schot kon scoren.

Spanning

AZ hoopte met die stand de rust in te gaan, maar SK Brann bracht de spanning terug. Uit een corner kopte Knudsen hard binnen. Ruben van Bommel bracht al snel in de tweede helft de marge voor de Alkmaarders terug naar twee doelpunten. De aanvaller kon binnentikken op aangeven van Lahdo, die zijn man passeerde en de bal met een beetje geluk meekreeg. De Noren kwamen echter opnieuw terug in de wedstrijd. Joachim Soltvedt, net in de ploeg gebracht door coach Eirik Horneland, maakte de 2-3. Japhet Sery Larsen kopte daarna de gelijkmaker binnen.

In de verlenging had Brann via Ulrik Mathisen een goede kans op de voorsprong. De invaller schoot echter links naast. Meteen aan het begin van de tweede helft van de verlenging moest doelman Matias Dyngeland redding brengen op een schot van Mijnans. In de slotfase werd Felix Horn Myhre na een overtreding op Mees de Wit na ingrijpen van de VAR alsnog met rood van het veld gestuurd.

Zesde strafschop

In de strafschoppenserie zat AZ-doelman Ryan er al enkele keren dichtbij. De zesde Noorse strafschop wist hij vervolgens te stoppen, waarop Penetra de meegereisde AZ-fans alsnog liet juichen.

AZ krijgt vrijdagmiddag om 14.30 uur te horen welke tegenstanders de club loot in de groepsfase. AZ is de enige Nederlandse club in de Conference League dit seizoen. FC Twente werd in de play-offs uitgeschakeld door het Turkse Fenerbahçe.