AZ ontvangt Legia en moet blamerende nederlaag in eerste ronde uitwissen

Vangelis Pavlidis was niet tevreden na de wedstrijd tegen Zrinjski twee weken geledenProfimedia
In de tweede speelronde van de Conference League mag AZ een thuiswedstrijd gaan spelen tegen het Poolse Legia Warschau. Dat lijkt een prima kans om de eerste punten in de groepsfase bij elkaar te gaan sprokkelen, hoewel Legia heeft bewezen geen koekenbakkers te zijn door te winnen van Aston Villa in de eerste ronde. De wedstrijd begint vanavond om 21.00 uur en de scheidsrechter van dienst is de Servische Nenad Minakovic.
21:00: AZ - Legia Warschau
21:00: AZ - Legia WarschauFlashscore

AZ

Wedstrijddag twee van de Conference League biedt AZ de kans om enkele mentale demonen te overwinnen na het 4-3 verlies tegen Zrinjski de vorige keer, waarbij de Alkmaarders een 3-0 ruststand verspeelde. Sindsdien zijn ze drie wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie (W2, G1), maar er zou nieuwe afleiding op komst kunnen zijn, want baas Pascal Jansen is naar voren gekomen als de koploper voor de vacante positie van manager bij Rangers.

De vorm van AZ en Legia over de afgelopen vier wedstrijden
De vorm van AZ en Legia over de afgelopen vier wedstrijdenFlashscore

AZ is onder leiding van Jansen uitgegroeid tot UECL-specialisten, die altijd aanwezig zijn geweest sinds de competitie van start ging en halve finalisten werden in 2022-23. In die run naar de laatste vier domineerden ze hun groep (W5, V1), terwijl ze in hun vorige twee seizoenen alle zes thuiswedstrijden in de groep wonnen, dus ze zullen er zeker op vertrouwen dat ze in de wedstrijd van vandaag een goede kans maken.

Legia Warschau

Legia Warschau is de bezoeker in het AFAS Stadion na een positieve start van hun eigen Conference League-campagne door Aston Villa met 3-2 te verslaan in de Poolse hoofdstad. Ze moesten hun veerkracht tonen in een ware thriller met vijf doelpunten, want Villa vocht zich twee keer terug na een achterstand voordat Legia uiteindelijk zegevierde op de ploeg van Unai Emery.

De stand in Conference League-groep E
De stand in Conference League-groep EFlashscore

De Polen volgden dat op met back-to-back zeges in de Poolse Ekstraklasa, maar hun luchtbel werd doorbroken door een eerste competitienederlaag van het seizoen in het weekend tegen Jagiellonia. Tijdens die 2-0 kwamen de mannen van Kosta Runjaić voor de derde keer in vijf wedstrijden met tien man te staan, een lot dat ze zich hier waarschijnlijk niet kunnen veroorloven als ze een einde willen maken aan een reeks van drie verloren wedstrijden tegen Nederlandse tegenstanders.

Spelers om in de gaten te houden: AZ-spits Vangelis Pavlidis heeft dit seizoen negen keer gescoord in zeven competitiewedstrijden en hij hoopt dat hij deze vorm kan meenemen naar de Conference League, een competitie waarin hij vorig seizoen negen keer scoorde in 13 wedstrijden. Ernest Muci van Legia maakte de winnende treffer tegen Villa, overigens zijn vijf van zijn zeven doelpunten deze campagne na rust gemaakt.

Hot stat: AZ heeft in zes opeenvolgende wedstrijden de eerste helft niet geïncasseerd en in vijf daarvan leidde het bij rust.