AZ voltooit inhaalrace tegen Anderlecht in kwartfinale via foutloze penaltyreeks

AZ-doelman Mathew Ryan er stopte twee penalty's in de strafschoppenreeks tegen AnderlechtProfimedia
AZ heeft donderdagavond in het eigen AFAS Stadion met 2-0 gewonnen van Anderlecht. Binnen een kwartier had het de 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd al goedgemaakt. Vangelis Pavlidis was de maken van die twee doelpunten. Hij benutte een strafschop en was er uiteindelijk in de strafschoppenserie niet meer bij. Maar zijn ploeggenoten benutten alle vier pogingen, terwijl doelman Mathew Ryan er twee stopte.

Jordy Clasie, Yukinari Sugawara, Tijjani Reijnders en Mexx Meerdink scoorden. Voor Anderlecht misten Jan Vertonghen en Killian Sardella.

AZ treft in de halve finales van de UEFA Conference League nu West Ham United. AZ stond 18 jaar geleden voor het laatst in de halve finales en bereikte in 2005 bijna in de finale van de toenmalige UEFA Cup. Het elftal van trainer Co Adriaanse strandde in de halve finales tegen Sporting Portugal in de extra tijd van de verlenging.

West Ham
West HamFlashscore.nl

Stunt

Pascal Jansen, de huidige trainer van AZ, gaf een dag voor de wedstrijd al aan serieus te geloven in een stunt. De coach kreeg al snel gelijk. AZ begon sterk en kwam na 5 minuten op voorsprong. Na een steekpass van Myron van Brederode ging Anderlecht-speler Michael Murillo op de rand van het zestienmetergebied op de hak staan van linksback Milos Kerkez. Vangelis Pavlidis schoot de penalty via de binnenkant van de paal achter doelman Bart Verbruggen: 1-0.

Anderlecht maakte een zwakke indruk en werd aan alle kanten overlopen. AZ verdubbelde de voorsprong in de 13e minuut. Na een goede pass van middenvelder Reijnders legde Jens Odgaard de bal breed op Pavlidis, die de bal in het lege doel kon schieten.

Pavlidis

AZ vergat in het restant van de eerste helft Anderlecht nog meer pijn te doen. Grote tegenvaller voor de thuisploeg was het geblesseerd uitvallen van Pavlidis, die in de rust in de kleedkamer achterbleef. De Zweed Mayckel Lahdo verving hem. AZ miste ook al de geblesseerde Jesper Karlsson, net als Pavlidis van grote waarde voor de ploeg.

AZ was zonder Pavlidis aanvallend iets minder dreigend, maar kreeg naarmate de tweede helft vorderde grote kansen. Reijnders leek in de 72e minuut op weg naar de 3-0, maar Jan Vertonghen kon zijn schot nog blokken. De grootste kans was voor Kerkez, die de bal in de 84e minuut tegen de paal zag gaan. Kort daarna stuitte Odgaard van dichtbij op Verbruggen. Anderlecht kwam er ook een paar keer gevaarlijk uit.

In de verlenging begon de vermoeidheid een steeds grotere rol te spelen en bleek een strafschoppenserie onvermijdelijk. AZ won die overtuigend met 4-1. Doelman Mathew Ryan bracht tweemaal redding en AZ bleef foutloos.