Teruggekeerde Van den Boomen na miraculeuze comeback: 'Blijdschap overheerst'

Van den Boomen benutte een strafschop
Van den Boomen benutte een strafschopANP
Branco van den Boomen vierde zijn rentree bij Ajax met een benutte strafschop in blessuretijd van het thuisduel met Bodø/Glimt in de tussenronde van de Conference League (1-2). Zes minuten later zag hij Steven Berghuis nog gelijkmaken (2-2). "De blijdschap overheerst toch wel", zei hij. "Ook al was het een uur lang zeker niet goed."

Van den Boomen keerde in de 71e minuut van het duel met de kampioen van Noorwegen onder ovationeel applaus terug bij Ajax. Het had er veel van weg dat veel supporters juichten omdat Kenneth Taylor werd gewisseld. Maar voor Van den Boomen voelde dat anders. "Ik genoot van dat onthaal", zei hij.

Ajax - Bodo/Glimt
Ajax - Bodo/GlimtFlashshare

De 28-jarige Van den Boomen verliet afgelopen zomer Toulouse voor Ajax, waar hij ook al in de jeugd speelde. Hij begon met torenhoge verwachtingen, maar zakte met de recordkampioen van Nederland eind oktober naar een historische laatste plaats van de Eredivisie. Van den Boomen raakte ook nog eens geblesseerd aan een knie. Zo erg dat een operatie nodig was.

Perspectief op plaatsing

"Tijdens mijn afwezigheid zijn we naar de vijfde plek geklommen", vertelde Van den Boomen. "Maar we bleven ook dezelfde dingen fout doen. Ook tegen Bodø/Glimt zetten we weer niet goed druk en verdedigden we soms niet goed. Dan kom je in de problemen."

Ajax leek op weg naar een kansloze nederlaag tegen de kampioen van Noorwegen (0-2). Maar in de slotfase van het duel werd duidelijk dat Bodø/Glimt wedstrijdritme mist en midden in een lange winterstop zit. De bezoekers werden moe, met twee tegentreffers in blessuretijd als gevolg. Daardoor heeft Ajax toch weer perspectief voor de return van volgende week om een plek in de achtste finales.

Strafschop opgeëist

Brian Brobbey kreeg een strafschop omdat Odin Bjørtuft aan zijn shirt ging hangen. Bij afwezigheid van de geblesseerde Steven Bergwijn mocht Berghuis de penalty nemen. "Maar ik vroeg aan hem of ik mocht schieten", vertelde Van den Boomen. "Ik nam de strafschoppen bij Toulouse ook."

Kjetil Haug, de keeper van de kampioen van Noorwegen, speelde samen met Van den Boomen bij Toulouse. "Maar ik schoot de bal in de hoek die hij niet verwachtte", lachte de middenvelder uit Brabant. "Hij kwam nog dicht bij de bal, maar was toch te laat."

NEC

Ajax speelt zondag tegen NEC. "Ik ben er lang uit geweest, maar ik kan dan denk ik wel een half uur of 45 minuten spelen", zei Van den Boomen, die blij is met de komst van Jordan Henderson. "We hebben zo'n ervaren middenvelder nodig", zei hij. "Ja, ik denk dat ik samen met hem kan spelen. Dat heb ik net in de slotfase van dit duel ook gedaan."