Ajax kan voorsprong niet vasthouden bij Slavia Praag en sluit wedstrijd af met 10 man

Ajax kan voorsprong niet vasthouden bij Slavia Praag
Ajax kan voorsprong niet vasthouden bij Slavia PraagPro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Ajax heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Slavia Praag in de Europa League. De ploeg van coach Francesco Farioli verspeelde een 1-0-voorsprong, maar hield de Tsjechen daarna op 1-1.

De Amsterdammers kwamen in de eerste helft op 1-0 uit een strafschop, benut door Branco van den Boomen. Invaller Tomas Chory kopte de thuisploeg in de tweede helft op gelijke hoogte. Youri Baas werd met nog een kwartier te spelen met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Ajax en Slavia Praag staan door het gelijkspel beide op 4 punten in de Europa League. De Amsterdammers wonnen eerder in eigen huis met 4-0 van Besiktas. Slavia Praag won met 2-0 bij Ludogorets.

Farioli moest het in Praag doen zonder Steven Berghuis, Wout Weghorst, Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim en Bertrand Traoré. Christian Rasmussen, Van den Boomen en Kristian Hlynsson hadden een basisplaats. Brian Brobbey kreeg de eerste kans, maar hij schoot links voorlangs. Bij een volgende aanval in de zeventiende minuut kreeg Ajax een strafschop na een overtreding van Ondrej Zmrzly op Rasmussen. Van den Boomen schoot raak in de rechterhoek.

Slavia Praag werd daarna gevaarlijk, maar de grootste kansen voor de rust waren voor de bezoekers. Hlynsson schoot op aangeven van Brobbey net voorlangs en raakte zelf geblesseerd. Hij werd gewisseld voor Benjamin Tahirovic. Brobbey werd daarna door een lange bal van doelman Remko Pasveer weggestuurd en zijn schot ging net rechts naast.

In de tweede helft zette Slavia Ajax onder druk en hadden de spelers van Farioli veel overtredingen nodig. Er kwamen schoten op het doel van Pasveer door onder anderen voormalig Feyenoord-huurling Ondrej Lingr en Simion Michez. Coach Jindrich Trpisovsky bracht vier nieuwe spelers en van hen kopte de lange Chory uit een voorzet van Matej Jurasek ongehinderd raak.

Nadat Baas met zijn tweede gele kaart was weggestuurd hield het tiental Ajacieden met de nodige moeite stand.